Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав", която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм (Германия), Кремс (Австрия), Калафат и Гюргево (Румъния), Мохач и Комаром (Унгария), Вуковар (Хърватска), Комарно (Словакия).

"Целта на проекта е да се изгради мрежа от градове по река Дунав, които развиват силно регионално сътрудничество и работят заедно, така че да оползотворяват икономическия потенциал на макрорегиона и да намаляват социално-икономическите разлики между отделните дунавски страни", обясни Десислава Тодорова, заместник-кмет "Европейски политики и инвестиции" в Община Видин.


Финансирането е с европейски средства, а дейностите са от януари до декември тази година. За да проучат нагласите на хората от Общината заедно с Областния информационен център организираха допитване до гражданите как Европейският съюз може да инвестира парите си по-добре в град Видин. В анкетата участваха над 200 души, а преобладаващото мнение е, че здравеопазването е най-важната сфера, към която да бъдат насочени европейските инвестиции. След това по значимост се посочват образованието и регионално развитие. Видин изостава в сравнение с други градове по поречието на Дунав, коментираха видинчани. Европейските средства могат да помогнат, но трябва да има стратегия за развитието на града, показа анкета на  Радио ВИДИН:


"Засега не се справяме изобщо с компенсирането на разликите по жизнен стандарт, по развитие на икономиката, по развитие на промишлени предприятия, ние просто нямаме такива във Видин, които да съживят града. Трудовият ресурс, хората, намаляваме прогресивно и остаряваме... Европейските програми биха могли да ни помогнат. Въпросът е когато се кандидатства с проекти по тези европейски програми, да се направи една стратегия за развитие на града и по тази стратегия да се се работи, т.е. да има някакъв план за развитието на града и за бъдещето на града." 


Институциите в Брюксел са отворени да участват в пряк диалог и сътрудничество с местните власти, каза управителят на Областния информационен център Мариела Савкова. Тя участва в организираното посещение на дунавски партньори в европейските институции. Срещите се проведоха през ноември в рамките на "По поречието на река Дунав".


"Участниците също така се съгласиха, че градовете по поречието на Дунав имат неизползван скрит потенциал, особено по долното течение. Намаляването на различията в Дунавския регион изисква интензивен диалог, а европейските институции трябва да положат усилия, за да отидат на местно ниво и да разберат и отговорят на регионалните потребности", каза Мариела Савкова.


В работата по проекти Община Видин успява да излезе от рамките на оперативните и на националните програми и да разширява контактите си на европейско ниво, подчерта заместник- кметът Десислава Тодорова.


Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47