Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колекция от 800 часовника мери времето в село Бързина

Снимка: Радио Видин

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров, за когото да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника, всеки от които поправен и съживен от неговите ръце. Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере.

"Последно бяха 700, но това беше миналата година, а сега имам много повече. Нямам място вече къде да ги слагам и трупам в щайги, в шкафове. Много са, много са, сигурно 800 вече. Джобни, стенни, будилници и повечето са стари... Едни мои братовчеди ми подариха няколко часовника, после аз си купих няколко и така започнах да колекционирам. Гледам по сайтовете, по битаците и леко-полеко се задълбочих в тази работа. Купувам си неработещи, за реставрация, защото са по-евтини и аз си ги ремонтирам, лакирам и така до ден днешен" - разказа за Радио ВИДИН Петър Петров.

Сред най-специалните часовници са такива с над 100-годишна история, направени още преди Освобождението, обяснява Петър.

"Имам от 1800-та, 1900-та година, на 120-130 години. Имам няколко от "турско време" така да се каже, още от преди Освобождението."

Колекционирането на часовници се оказва хоби не само на Петър, но и на съпругата му Галя Петрова. За учителката всеки един механизъм е неразделна част от семейството, а любовта към измерващите времето уреди- начин на живот. 

"При  нас направо е уникално, направо е музей. Всеки един часовник е като член от семейството. Той ги е събирал толкова години, така се вживява в тях, ние живеем с тях. Както аз си познавам децата в училище, така той си познава часовника кой бие. Познава и ги разпознава. Дори някой да ги размести, ще знае на кой му е сменено мястото. Много го подкрепям и за него тази подкрепа е много важна. Толкова много хора му се обаждат, защото имат стари часовници, продали къщи, домове, не искат да бъдат на боклука, а се свързват с него и му ги подаряват, защото той ще ги съживи, ще им вдъхне живот."

В колекцията на Петър е и първият български кварцов часовник, правен в Правец, има и часовник от танк, будилници от Англия, Германия, Франция и Италия. Но най-любим за него остава механизмът с лунния календар, подарък от съпругата му.

Колекцията си никога няма да продаде, категоричен е той, дори иска да я увеличи. А всеки, който има в дома си стар часовник, макар и неработещ, може да го потърси. Той ще го поправи и ще му даде още време. Защото в Бързина времето никога не бърза.

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47