Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Снимка: БГНЕС

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута с покачване на цените. Един от тях е Цветан Вълов, търговец във Видин:

"Какво да ви кажа, то много държави не го въвеждат, не го практикуват това нещо. Ето самата Англия напусна Европейския съюз и си задържа валутата. Така че и ние е хубаво да си задържим нашата валута, тя има стойност. Патриотично- против еврото съм... Сега, примерно, струва 5 лева една кутия цигари, като въведат еврото ще струва 5 евро ли? Мисля, че много ще се наруши семейният бюджет. Сега, от 1 март, се вдига цената на цигарите още и еврото като се въведе то ще ни бръкне в джоба на всички... Много хора са свикнали с лева, ще ни бъде трудно да оборотираме с еврото."

Много от видинчаните, с които разговаряхме, свързват въвеждането на еврото с потенциално обедняване, но има и хора, които искат европейската валута и у нас: 

"За мен не е окей, защото инфлацията, която ще се получи след това няма да е тази, която ни се представя евентуално. Ако в момента един хляб е 1,40 лв. сигурно ще достигне 2 лв. цена... По-добре евро, защото е по-удобно. Повечето в чужбина имат евро... Малко ще обеднеем, защото са ни ниски доходите. Но аз съм за еврото, защото младите всички отиват нататък и им трябва валута, по-лесно ще бъде... Аз съм против това нещо, не сме още доузрели за еврото. Левът и еврото не е едно и също... Не съм съгласна, левът си е лев, ние сме българи, работила съм по чужбина и знам... Това, че те планират да въведат еврото не значи, че ние желаем... Щом сме в Европейския съюз трябва да се придържаме към тези работи, но българският лев си е лев. Бедна държава сме, ние с богатите не можем да се мерим... Не бих желал еврото да влезе, защото аз съм българин и държа на българския лев."

Българският лев в момента е вързан към еврото с твърд курс и на практика и в момента ползваме европейската валута, коментира Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. По думите му, покупателната способност на домакинствата у нас няма да пострада, а очакванията за висока инфлация са спекулации:

"Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев, който е вързан към еврото с твърд курс. Този курс не може да се променя и дали ползвате 2 лева, за да купите една стока или 1 евро за да купите същата стока е едно и също... Няма как в една пазарна икономика днес хлябът да е 2 лв., утре да стане 2 евро, защото това означава 100% инфлация. Просто това няма как икономически да се случи, чисто теоретично. Практически, когато тръгнем да приемаме еврото ще има период, който ще започне още преди въвеждането на еврото, ако приемем, че датата е 1 януари 2024 г., може би още от септември, октомври 2023 г. всички етикети в магазините ще бъдат в двете валути. И това ще продължи и след като се приеме еврото... Относно заплатата, тя ще бъде просто приравнена в евро. Да кажем, ако днес получавате 1000 лв. заплата и курсът е едно към две грубо казано, след 1 януари вашата заплата вече ще бъде 500 евро. Но нейната покупателна сила ще бъде абсолютно същата... Относно спестяванията на хората, те се превалутират по фиксирания курс в евро. Всички левови спестявания ще преминат към еврови спестявани. Ако сте имали 200 000 лв. по съответния курс, ако приемем, че е едно към две за по-лесно смятане, на 1 януари вашите спестявания ще бъдат в размер на 100 000 евро в банката. Най-удобното нещо, предполагам много българи го знаят това нещо, като отидеш в чужбина, където и да отидеш в Европейския съюз, да не се налага да сменяш пари и да губиш от курсови разлики. Другото нещо, което е хубаво, ще може да се сравняват директно цените, които са в България с тези, които са във всички останали западноевропейски държави..."

Въвеждането на еврото като официална валута у нас ще е възможност и за увеличаване на чуждестранните инвестиции, уточни Юлиан Войнов

"На базата на договора, който сме подписали при влизане в Европейския съюз, ние сме от държавите, които имат така наречената дерогация по отношение на еврото. Като тази дерогация означава, че докато България не изпълни съответните критерии, тя няма да ползва европейската обща валута. Но ние сме длъжни да приемем еврото рано или късно. Вече достатъчно дълго стоим извън еврозоната, от 2007 г. до сега, имайки предвид и че сме във валутен борд, което допълнително дава тласък. Ние сме длъжни да влезем и е добре това да стане в момента, тъй като, както каза включително и управителят на БНБ, има един такъв прозорец за влизане, добре е да не го изпускаме, защото следващият такъв може да бъде след 10 години..."


Ще успее ли България да приеме еврото в началото на 2024 г. може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00