Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Снимка: БГНЕС

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута с покачване на цените. Един от тях е Цветан Вълов, търговец във Видин:

"Какво да ви кажа, то много държави не го въвеждат, не го практикуват това нещо. Ето самата Англия напусна Европейския съюз и си задържа валутата. Така че и ние е хубаво да си задържим нашата валута, тя има стойност. Патриотично- против еврото съм... Сега, примерно, струва 5 лева една кутия цигари, като въведат еврото ще струва 5 евро ли? Мисля, че много ще се наруши семейният бюджет. Сега, от 1 март, се вдига цената на цигарите още и еврото като се въведе то ще ни бръкне в джоба на всички... Много хора са свикнали с лева, ще ни бъде трудно да оборотираме с еврото."

Много от видинчаните, с които разговаряхме, свързват въвеждането на еврото с потенциално обедняване, но има и хора, които искат европейската валута и у нас: 

"За мен не е окей, защото инфлацията, която ще се получи след това няма да е тази, която ни се представя евентуално. Ако в момента един хляб е 1,40 лв. сигурно ще достигне 2 лв. цена... По-добре евро, защото е по-удобно. Повечето в чужбина имат евро... Малко ще обеднеем, защото са ни ниски доходите. Но аз съм за еврото, защото младите всички отиват нататък и им трябва валута, по-лесно ще бъде... Аз съм против това нещо, не сме още доузрели за еврото. Левът и еврото не е едно и също... Не съм съгласна, левът си е лев, ние сме българи, работила съм по чужбина и знам... Това, че те планират да въведат еврото не значи, че ние желаем... Щом сме в Европейския съюз трябва да се придържаме към тези работи, но българският лев си е лев. Бедна държава сме, ние с богатите не можем да се мерим... Не бих желал еврото да влезе, защото аз съм българин и държа на българския лев."

Българският лев в момента е вързан към еврото с твърд курс и на практика и в момента ползваме европейската валута, коментира Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. По думите му, покупателната способност на домакинствата у нас няма да пострада, а очакванията за висока инфлация са спекулации:

"Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев, който е вързан към еврото с твърд курс. Този курс не може да се променя и дали ползвате 2 лева, за да купите една стока или 1 евро за да купите същата стока е едно и също... Няма как в една пазарна икономика днес хлябът да е 2 лв., утре да стане 2 евро, защото това означава 100% инфлация. Просто това няма как икономически да се случи, чисто теоретично. Практически, когато тръгнем да приемаме еврото ще има период, който ще започне още преди въвеждането на еврото, ако приемем, че датата е 1 януари 2024 г., може би още от септември, октомври 2023 г. всички етикети в магазините ще бъдат в двете валути. И това ще продължи и след като се приеме еврото... Относно заплатата, тя ще бъде просто приравнена в евро. Да кажем, ако днес получавате 1000 лв. заплата и курсът е едно към две грубо казано, след 1 януари вашата заплата вече ще бъде 500 евро. Но нейната покупателна сила ще бъде абсолютно същата... Относно спестяванията на хората, те се превалутират по фиксирания курс в евро. Всички левови спестявания ще преминат към еврови спестявани. Ако сте имали 200 000 лв. по съответния курс, ако приемем, че е едно към две за по-лесно смятане, на 1 януари вашите спестявания ще бъдат в размер на 100 000 евро в банката. Най-удобното нещо, предполагам много българи го знаят това нещо, като отидеш в чужбина, където и да отидеш в Европейския съюз, да не се налага да сменяш пари и да губиш от курсови разлики. Другото нещо, което е хубаво, ще може да се сравняват директно цените, които са в България с тези, които са във всички останали западноевропейски държави..."

Въвеждането на еврото като официална валута у нас ще е възможност и за увеличаване на чуждестранните инвестиции, уточни Юлиан Войнов

"На базата на договора, който сме подписали при влизане в Европейския съюз, ние сме от държавите, които имат така наречената дерогация по отношение на еврото. Като тази дерогация означава, че докато България не изпълни съответните критерии, тя няма да ползва европейската обща валута. Но ние сме длъжни да приемем еврото рано или късно. Вече достатъчно дълго стоим извън еврозоната, от 2007 г. до сега, имайки предвид и че сме във валутен борд, което допълнително дава тласък. Ние сме длъжни да влезем и е добре това да стане в момента, тъй като, както каза включително и управителят на БНБ, има един такъв прозорец за влизане, добре е да не го изпускаме, защото следващият такъв може да бъде след 10 години..."


Ще успее ли България да приеме еврото в началото на 2024 г. може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47