Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

25
Снимка: Личен архив на Велислава Методиева

В "Другата истина " днес разговаряме с Велислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се задържах толкова време тук, обясни Велислава:


"Аз съм икономист, завършила съм Университета за национално и световно стопанство в София. Преди дойда в Катар, съм работила за телекомуникационния регулатор 9 години, но вече балансът е в полза на Катар- 13 години вече съм тук...

Това е една екзотична страна. Повечето хора гледат на Запад, но мога да кажа, че Катар е една доста интернационална държава. Аз попаднах тук съвсем случайно, но по много сериозен и организиран начин. Поканиха ме за интервю след една среща в чужбина по работа. Дойдох първо на интервю, след което официално постъпих на работа. В началото не можех да си представя, че ще издържа дълго време в този много различен свят, но така се получи, че останах. Имала съм и други възможности, имало е и сценарий, при който е могло да си тръгна много по-рано, но да си кажа честно, съм щастлива, че извървях този път с Катар в моята професионална кариери и личния ми живот. Защото пред очите ми, Катар се разви изключително през последнияте10 години и това, което е в момента, го вижда целият свят през очите на футболните фенове...

Катар е интересно място за живеене и за работа. Хората отвън много често имат доста ограничена и бих казала погрешна представа за Катар и арабския свят, затова може би е добре, че такъв глобален форум като футболното първенство, много хора имат шанс да дойдат тук и да разберат от личен опит какво място е. 

Животът тук е интересен със сигурност. Работя в инернационален екип, моят приятелски личен кръг е също изключително интернационален- хора от всякакви нации, култури и религия. Според мен, това разнообразие е залегнало като основна ценност в обществото на Катар. Чужденците тук са приети доста добре. Понеже Катар е малка държава с големи ресурси, средства и възможности, те привличат много чужденци - специалисти от всякакви области, за да подпомогнат собственото си развитие. И по този начин, хора като мен, със специфичен опит в определена сфера сме наемани на работа и идваме в Катар за по-кратко или по-дълго време...


Тук държавата доста добре се грижи за хората, независимо дали са местни или чужденци и възнагражденията на работещите тук са високи...

Що се отнася до Световното първенство по футбол, аз вече съм била на 5 или 6 мача, което е доста. Имам и поне 10 билета за бъдещи мачове. Аз имам в момента гости от Канада, които са прелетели половината свят, за да дойдат тук и гледат представянето на отбора си. Заради тях много сме запалени. Още преди месеци си резервирахме билети и мога да кажа, че съм била на едни от най-интересните мачове. Успях да видя отбори като Франция, Испания, Германия- и трите отбора са фаворити за купата. Имаше много интересни срещи като например мачът Бразилия- Швейцария. Това е нещо незабравимо от гледна точка на публика и преживяване..."

Какво представляват осемте стадиона, на които се играят футболните мачове, колко средно струва един билет за среща, както и любопитно подробности за живота в Катар, където пребивават около 500 българи- в звуковия файлВижте още

Деян Каменов-Дидо представя новия си проект DeeStoned

Деян Каменов, известен в музикалните среди като Дидо, представи новия си проект DeeStoned в предаването "Рок Общество". При създаването на проекта той се е свързал с колоритния мултиинструменталист Николай Маджаров- Файчето , когото меломаните познават като един от групата "Тибетски сърца". Песните на DeeStoned са само на английски език, а..

публикувано на 27.01.23 в 17:30

Чудо за четене или една забавна балканска история

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му..

публикувано на 27.01.23 в 17:15

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк . Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град.  Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец. От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук...

публикувано на 27.01.23 в 15:00

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за..

публикувано на 26.01.23 в 17:03

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в..

публикувано на 26.01.23 в 16:00

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в..

обновено на 26.01.23 в 15:58

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

публикувано на 26.01.23 в 15:00