Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Автор:
Снимка: Радио Видин

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието. 


Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано, като това е свързано с комерсиализацията на празника, каза директорът на Регионалния исторически музей в Монтана доцент Ваня Иванова. Тя допълни, че в България традицията се появява след Освобождението:


лха е украсявана за първи път в княжеския дворец при Александър Батенберг, след това вече при княз Фердинанд I за първи път се украсява елха на открито... След това традицията се разпространява сравнително бързо, като през социалистическия период имаме една доста ясна модификация - вече елхата не е коледна, елхата е новогодишна и под нея не се оставят подаръци, както е първоначално традицията, а съответно подаръците се носят от Дядо Мраз, а Дядо Мраз е придружаван от Снежанка. Това което се наблюдава след промените през 90-та година, е една изключително силна комерсиализация както на коледните празници като цяло, така и на коледните украси, не само на елхата. Почти всеки град в България украсява елха."


Директорът на музея в Монтана обясни и какво символизира празничното дръвче:

"Ако трябва да проследим историята на коледната елха, то тук откриваме много стари архитипни модели, ако мога така да се изразя. Така нареченото световно дърво или дървото на живота е един от най-устойчивите символи във всяка една митологична система. Тъй като това световно дърво по принцип разделя света в световъзприятията на архаичния, по-късно и на патриархалния човек, тоест имаме делене на пространството на три части. Небесата, където стигат клоните на дървото - там съответно са небесните или предпоставящи земния живот и съдбата на хората, по средата е нашият, хорският свят и долу в корените на дървото вече е подземният свят и хтоничните сили. Нашата коледна елха, като дърво, така или иначе трябва да се свърже със символа на световното дърво. Самата елха като дърво и като конкретен избор идва от северните народи, а именно от скандинавците и германците. Викингите и преди тях различните готски племена са използвали зелени клонки, за да украсяват жилищата си, тъй като иглолистните дървета са вечно зелени и вечно зеленото дърво се свързва с живота и се приема като символ на живот."


Впоследствие тези зелени клонки са се украсявали обикновено с плодове - най-често ябълки. По този начин се е въплъщавала идеята за плодородието. В края на 16 век за пръв път в едно германско градче занаятчийска гилдия украсява цяло дръвче. Избрана е ела, защото изглежда най-добре от иглолистните дръвчета. Първоначално я украсяват с ябълки и други плодове- гирляндите се появяват доста по-късно. 


"Обикновено се смята, че тези големи хубави топки, които сега са все по-рядко от стъкло, техният пра-образ са именно тези ябълки и други плодове, с които са украсявани зелените клонки, а впоследствие вече и цялото коледно дърво... По принцип звездата, която се поставя на върха на елхата или на коледното дърво се свързва с Витлеемската звезда, тоест тази звезда, която известява за раждането на Исус Христос... Мисля, че би било интересно да се знае и може да се създаде като нова традиция - не знам за пръв път къде се е появило вярването, че за всяка Коледа трябва да се купува нова играчка, която да се поставя на коледната елха и по такъв начин един вид се появява и своеобразна семейна памет за коледните тържества", обясни символиката на коледната украса доцент Ваня Иванова.

Попитахме и видинчани кога поставят елхата и каква предпочитат- изкуствена или естествена:

лед Никулден, след 6-и. Изкуствена, защото мога да спася дървото. Развалям я след Ивановден... Началото на декември, ние лично имаме изкуствена, просто е по-практична, иначе естествено за предпочитане си е естествената... Чак средата на декември. Изкуствена, защото няма да сека дървета. Някой път си стои целия януари... В началото на декември. Предпочитам естествена, от тези в саксиите, но аз в дома си ползвам изкуствена... От началото на декември. От екологична гледна точка бих предпочела изкуствена, когато става въпрос за красота, естествените са по-хубави. Развалям украсата след Нова година, януари месец - предпочитам по-дълго време да гледам и да усещам празниците."

Най-разпространеното вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъдни вечер) и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден - 6 януари, но може да се развали и на следващия 7 януари - Ивановден. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50