Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Снимка: Радио Видин

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието. 


Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано, като това е свързано с комерсиализацията на празника, каза директорът на Регионалния исторически музей в Монтана доцент Ваня Иванова. Тя допълни, че в България традицията се появява след Освобождението:


лха е украсявана за първи път в княжеския дворец при Александър Батенберг, след това вече при княз Фердинанд I за първи път се украсява елха на открито... След това традицията се разпространява сравнително бързо, като през социалистическия период имаме една доста ясна модификация - вече елхата не е коледна, елхата е новогодишна и под нея не се оставят подаръци, както е първоначално традицията, а съответно подаръците се носят от Дядо Мраз, а Дядо Мраз е придружаван от Снежанка. Това което се наблюдава след промените през 90-та година, е една изключително силна комерсиализация както на коледните празници като цяло, така и на коледните украси, не само на елхата. Почти всеки град в България украсява елха."


Директорът на музея в Монтана обясни и какво символизира празничното дръвче:

"Ако трябва да проследим историята на коледната елха, то тук откриваме много стари архитипни модели, ако мога така да се изразя. Така нареченото световно дърво или дървото на живота е един от най-устойчивите символи във всяка една митологична система. Тъй като това световно дърво по принцип разделя света в световъзприятията на архаичния, по-късно и на патриархалния човек, тоест имаме делене на пространството на три части. Небесата, където стигат клоните на дървото - там съответно са небесните или предпоставящи земния живот и съдбата на хората, по средата е нашият, хорският свят и долу в корените на дървото вече е подземният свят и хтоничните сили. Нашата коледна елха, като дърво, така или иначе трябва да се свърже със символа на световното дърво. Самата елха като дърво и като конкретен избор идва от северните народи, а именно от скандинавците и германците. Викингите и преди тях различните готски племена са използвали зелени клонки, за да украсяват жилищата си, тъй като иглолистните дървета са вечно зелени и вечно зеленото дърво се свързва с живота и се приема като символ на живот."


Впоследствие тези зелени клонки са се украсявали обикновено с плодове - най-често ябълки. По този начин се е въплъщавала идеята за плодородието. В края на 16 век за пръв път в едно германско градче занаятчийска гилдия украсява цяло дръвче. Избрана е ела, защото изглежда най-добре от иглолистните дръвчета. Първоначално я украсяват с ябълки и други плодове- гирляндите се появяват доста по-късно. 


"Обикновено се смята, че тези големи хубави топки, които сега са все по-рядко от стъкло, техният пра-образ са именно тези ябълки и други плодове, с които са украсявани зелените клонки, а впоследствие вече и цялото коледно дърво... По принцип звездата, която се поставя на върха на елхата или на коледното дърво се свързва с Витлеемската звезда, тоест тази звезда, която известява за раждането на Исус Христос... Мисля, че би било интересно да се знае и може да се създаде като нова традиция - не знам за пръв път къде се е появило вярването, че за всяка Коледа трябва да се купува нова играчка, която да се поставя на коледната елха и по такъв начин един вид се появява и своеобразна семейна памет за коледните тържества", обясни символиката на коледната украса доцент Ваня Иванова.

Попитахме и видинчани кога поставят елхата и каква предпочитат- изкуствена или естествена:

лед Никулден, след 6-и. Изкуствена, защото мога да спася дървото. Развалям я след Ивановден... Началото на декември, ние лично имаме изкуствена, просто е по-практична, иначе естествено за предпочитане си е естествената... Чак средата на декември. Изкуствена, защото няма да сека дървета. Някой път си стои целия януари... В началото на декември. Предпочитам естествена, от тези в саксиите, но аз в дома си ползвам изкуствена... От началото на декември. От екологична гледна точка бих предпочела изкуствена, когато става въпрос за красота, естествените са по-хубави. Развалям украсата след Нова година, януари месец - предпочитам по-дълго време да гледам и да усещам празниците."

Най-разпространеното вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъдни вечер) и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден - 6 януари, но може да се развали и на следващия 7 януари - Ивановден. 

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47