Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков е собственик на парчето земя, като казва, че мястото е подходящо за къмпингуване и отдих.

"В острова има тополи, тополи се засаждат предимно. Много е влажна почвата и тополите растат много бързо на него. В момента не използвам земята... Аз ходя там на къмпинг, релакс на душата." 

Местните наричат острова "Големия близнак". Преди години се е ползвал със стопанска цел, имало е зеленчукови градини. Това обясни Матей Матеев, който арендува земеделска земя в Жеглица и също е собственик на част от острова. 


"На острова имат имоти не само хората от село Жеглица, а и от всички останали околни населени места, като град Дунавци, Ботево, Симеоново, мисля, че и Синаговци. Първо, в далечното минало островът е бил лична собственост, много хора са притежавали земи в този остров. Земите се ползвали от хората, те са били обработвани с всякакви земеделски култури, зеленчукови градини са засаждани там, с царевица и други култури, така че се е извършвала стопанска дейности в този район. По-късно, когато вече става национализацията, това през 50-те години, когато се изграждат ТКЗС-тата, тогава земята се национализира и също се е обработвала, но вече от кооперативните стопанства... Когато започват да се прекратяват и през 1990 година вече ТКЗС-тата се закриват и идва момент, когато се въвеждат земите в собственост на тези, които са ги притежавали в миналото. Това е било през 1994-1995 година, тогава се въвежда във владение на имотите. И тогава собствениците на тези земи са си ги възстановили и започват да си ги ползват."


"Големият близнак" попада в "Натура 2000" и строителството е забранено, посочи още Матей Матеев, а заради това, че островът е необитаем се срещат и диви животни.


"В острова, трябва да стане ясно, че той е по "Натура 2000" и в момента съгласно "Натура 2000" единствено може всякакви други неща да се вършат, да се отглеждат култури, да се залесява, но не и да се строи. Това, което е лично мое мнение, а и не само мое, мнение на много други хора- защо не може така, както в редица други страни, например в Гърция, Турция, тези острови се използват като дестинации, като места, където може да се развива туристическа дейност. Защо такива острови като "Близнаците" и редица други острови по река Дунав не могат да се използват за развиване например на такава туристическа дейност? Да кажем, защо да не се построи един хотел, ресторант и да се развива някаква туристическа дейности и да идват туристи от всички краища на България и от други страни? В момента островът е в едно такова лошо състояние откъм растителност, обрасло е. Аз имах тази възможност преди няколко години да го посетя и там е много трудно влизането. Това е интересното в острова, че се срещат, и в момента, чакали и диви прасета, а по всяка вероятност има и други диви животни..."

До "Големия близнак" се стига само с лодка. В миналото се е случвало река Дунав да се отдръпне и каналът около острова да пресъхне, което е давало възможност и за сухопътен достъп, разказа още Матей Матеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09