Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков е собственик на парчето земя, като казва, че мястото е подходящо за къмпингуване и отдих.

"В острова има тополи, тополи се засаждат предимно. Много е влажна почвата и тополите растат много бързо на него. В момента не използвам земята... Аз ходя там на къмпинг, релакс на душата." 

Местните наричат острова "Големия близнак". Преди години се е ползвал със стопанска цел, имало е зеленчукови градини. Това обясни Матей Матеев, който арендува земеделска земя в Жеглица и също е собственик на част от острова. 


"На острова имат имоти не само хората от село Жеглица, а и от всички останали околни населени места, като град Дунавци, Ботево, Симеоново, мисля, че и Синаговци. Първо, в далечното минало островът е бил лична собственост, много хора са притежавали земи в този остров. Земите се ползвали от хората, те са били обработвани с всякакви земеделски култури, зеленчукови градини са засаждани там, с царевица и други култури, така че се е извършвала стопанска дейности в този район. По-късно, когато вече става национализацията, това през 50-те години, когато се изграждат ТКЗС-тата, тогава земята се национализира и също се е обработвала, но вече от кооперативните стопанства... Когато започват да се прекратяват и през 1990 година вече ТКЗС-тата се закриват и идва момент, когато се въвеждат земите в собственост на тези, които са ги притежавали в миналото. Това е било през 1994-1995 година, тогава се въвежда във владение на имотите. И тогава собствениците на тези земи са си ги възстановили и започват да си ги ползват."


"Големият близнак" попада в "Натура 2000" и строителството е забранено, посочи още Матей Матеев, а заради това, че островът е необитаем се срещат и диви животни.


"В острова, трябва да стане ясно, че той е по "Натура 2000" и в момента съгласно "Натура 2000" единствено може всякакви други неща да се вършат, да се отглеждат култури, да се залесява, но не и да се строи. Това, което е лично мое мнение, а и не само мое, мнение на много други хора- защо не може така, както в редица други страни, например в Гърция, Турция, тези острови се използват като дестинации, като места, където може да се развива туристическа дейност. Защо такива острови като "Близнаците" и редица други острови по река Дунав не могат да се използват за развиване например на такава туристическа дейност? Да кажем, защо да не се построи един хотел, ресторант и да се развива някаква туристическа дейности и да идват туристи от всички краища на България и от други страни? В момента островът е в едно такова лошо състояние откъм растителност, обрасло е. Аз имах тази възможност преди няколко години да го посетя и там е много трудно влизането. Това е интересното в острова, че се срещат, и в момента, чакали и диви прасета, а по всяка вероятност има и други диви животни..."

До "Големия близнак" се стига само с лодка. В миналото се е случвало река Дунав да се отдръпне и каналът около острова да пресъхне, което е давало възможност и за сухопътен достъп, разказа още Матей Матеев.


Вижте още

Видински общопрактикуващи лекари с предложение за потребителската такса

За по-висока потребителска такса за преглед настояват личните лекари в страната. Към момента тя е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години, когато е фиксирана на 1% от минималната работна заплата.  С промяна в закона, през 2012 година потребителската такса остава фиксирана на 2,90 лв. за пациенти над 18 години и на 1 лв. за..

публикувано на 31.01.23 в 16:44

Читалището в Синаговци отправи апел за помощ

Народно читалище "Наука-1925 година" във видинското село Синаговци събира дарения за ремонт на покрива, който тече от години. Състоянието става тревожно, алармират от културното средище.  Въпреки разкритата дарителската сметка и благотворителни концерти за събиране на пари, това не е по силите на местните хора, казва Даниела Георгиева-..

публикувано на 31.01.23 в 15:30

Какво ще има на мястото на разрушения закрит басейн във Видин

След премахването на недостроения закрит плувен басейн  във Видин, от Общината обмислят как да се използва сега пространството. Въпросът беше разискван и на последното заседание на Общинския съвет. Предстоят промени в подробния устройствен план на комплекс „Вида“, където е теренът. Кметът Цветан Ценков обясни по време на заседанието на..

публикувано на 31.01.23 в 15:30

Ученичка от Враца мечтае да стане професионален писател

Теодора Василева е единайсетокласничка в СУ „Христо Ботев“ във Враца . Има специален интерес към творческото писане, чете много, участва в литературни конкурси.  Обича българския език и литературата.  Диана Николчева изиграва решаваща роля за страстта ѝ към писането, когато се присъединява към литературния клуб "Ботевци".  Момичето..

публикувано на 31.01.23 в 14:00

Училище в Мездра подготвя кадри за жп транспорта

В нови специализирани паралелки по жп транспорт се обучават учениците от ПГ "Васил Левски" в Мездра. Това е единствената професионална гимназия в Северозапада в това направление. Паралелките са  с дуална форма на обучение,  каза директорът Мирослав Павлов.   "Сега за първи път завършват ученици от първата жп паралелка в професионалната..

публикувано на 31.01.23 в 13:05
logopedia

Логопеди с безплатни консултации през март

Кампания за безплатни консултации организира през месец март платформата logopedia.bg .  Поводът е отбелязването на Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди са приели за свой професионален празник. През тази година кампанията ще премине под наслов "Провери, за да знаеш!" и се фокусира върху създаването на..

публикувано на 30.01.23 в 17:40

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места

86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци.  След като историята на жената достига до..

публикувано на 30.01.23 в 17:30