Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна подаването на декларации за данъчни облекчения за деца

НАП-Видин
Снимка: Радио ВИДИН

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година ще могат да ползват родителите в сравнение с предходната година. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, коментира Милена Борисова, главен експерт към приходната агенция във Видин:


"За поредна година държавата ще дава данъчни облекчения за деца и то в по-големи размери. За календарната 2022 година родителите ще могат да намалят данъчните си основи и респективно да получат платения от тях данък върху доходите на физическите лица в размер на 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. Ако децата имат увреждания, то тогава данъкът, който ще получат е в размер на 1200 лева на едно дете... Както и в предишните години тези облекчения се ползват от родители, които са получили доходи по трудово или служебно правоотношение. Хора, които са били по майчинство или са получавали обезщетение за безработица, или такива, които се облагат с патентен данък, или такива, които са собственици на фирми и получават доходи във вид на дивиденти - те нямат право да ползват такова облекчение. Облекченията за деца могат да се ползват чрез работодател или чрез подаване на данъчна декларация. До края на годината всеки, който работи на трудов договор, може да се обърне към своя работодател и да подаде при него декларация да ползва данъчни облекчения за деца през работодател. Ако работодателят по някаква причина не е в състояние да даде данъчните облекчения, защото на практика това означава работодателят да извади едни свои средства да ги раздаде на работниците и в следващите месеци да си ги приспада от своите задължения към държавата. Предвид обстановката  в държавата и света не всички работодатели са в състояние да извадят или имат такива свободни оборотни средства да ги раздадат на работниците - в този случай след Нова година, след 10 януари, всеки български гражданин може да дойде и да подаде данъчна декларация в Националната агенция за приходите и да получи дължимите данъчни облекчения."


Живеем в регион, в който голяма част от хората работят за минимална работна заплата или малко над нея. Поради тази причина не може да се получи 1800 лева данъчно облекчение. Затова в закона е предвидено, че ако доходите на единия родител не достигат да се ползва целия размер на данъчното облекчение, то тогава вторият родител може да получи разликата до максималния размер, чрез подаване на данъчна декларация. 

"Ако първият е минал при своя работодател, вторият задължително минава с данъчна декларация", обясни още Милена Борисова.

Данъчна декларация можете да изтеглите от сайта на НАП тук.

Чуйте повече в звуковия файл.
По публикацията работи: Кирил Кирилов

БНР подкасти:

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55