Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин и Кула очакват решение за "Бонония" и "Кастра Мартис"


Общините Видин и Кула очакват решение за безвъзмездно предоставяне за управление на античната крепост "Бонония" и римската крепост "Кастра Мартис" за срок от 10 години.

Каква е стратегията на Министерството на културата, самостоятелно или с Общините Видин и Кула, за развитие на двете културни ценности и има ли проекти за тяхната консервация, реставрация и социализация? Относно постъпили евентуални искания от Общините Видин и Кула за предоставяне на управлението на обектите в тяхна полза, на какъв етап са и какви действия е нужно да бъдат предприети, разказва народният представител от "Демократична България" Любен Иванов:

"Преди 10 дена подадох до две питания до министъра на културата на служебното правителство, относно стратегиите и плановете за самостоятелно или съвместно с общините Видин и Кула развитие на римската и късно античната крепост "Бонония“ в град Видин и римската крепост в град Кула "Кастра Мартис". До настоящия момент не съм получил отговор и на двете питания , но срока не е изтекъл. Смятам, че скоро време ще получа информацията, която своевременно ще предоставя и на Радио ВИДИН. Във връзка с дейността си като Областен управител на област Видин, получих информация, че общините Видин и Кула са подали искане за прехвърляне на управлението на по- горе крепости в полза на двете общини. Въпроса е до колко този процес тече и колко по-бързо може да бъде завършен, именно това е и целта на двете ми питания, като народен представител да способствам за завършването на процедурата. Действително има възможности за финансиране на консервацията, реставрацията  и социализацията на двете крепости по програмите "България-Румъния" и "България – Сърбия". Дали е изпусната възможността да се кандидатства с проекти, не бих могъл да кажа, но времето тече и трябва да се завърши процедурата по прехвърлянето на управлението в полза на двете общини и те своевременно да могат да подготвят своите планове и да ги входират към финансиращият орган. Смятам, че Министерството на културата в случай, че излезе с решение за прехвърляне на управлението на крепостта "Кастра Мартис" в полза на община Кула това ще промени изцяло туристическия облик на общината, като ще даде възможност тя да привлича допълнително туристи и ще способства за нейното икономическо развитие“.

Предоставянето на културните ценности за управление на общините Видин и Кула ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимите ценности и превръщането им в съществен фактор за развитието на туризма в общините. 


Вижте още

Учителка проведе добра практика на децата от детска градина в Мездра

Учителката г-жа Надежда Петкова и екипът на четвърта възрастова група "Смехорани" при детска градина "Мир" в Мездра отлично представиха добрата практика "Никога не спирайте да играете!".  Тя се   проведе по повод организирана онлайн работна среща от г-жа Таня Борисова- старши експерт по предучилищно образование към РУО-Враца за представяне на..

публикувано на 04.02.23 в 15:00
leda_mileva-bgnes_2

Ще почетат българската поетеса Леда Милева в читалище

Народно читалище "Развитие 2022" в село Ослен Криводол организира поетична среща по случай годишнината от рождението и смъртта на българската поетеса Леда Милева . Леда Милева е родена на 5.02.1920 г. и умира на 5.02.2013 г. на 93 годишна възраст. Тя е една от най-обичаните и известни детски писателки, автор на "Зайченцето бяло" и още..

публикувано на 04.02.23 в 13:30

Изчислиха щетите от урагана над Враца

Ураганният вятър, вилнял в края на януари три денонощия над Враца, е нанесъл щети за над 260 000 лева , съобщиха от общината. Екипите на местната администрация са пресметнали всички поражения, а след обработката на данните е изчислено, че става дума за 268 200 лева. Обектите, понесли щети от вихрушката, ще бъдат подадени към Междуведомствената комисия..

публикувано на 04.02.23 в 11:00

Журналистът Соня Мачорска с документална книга-албум за Видин

Журналистът Соня Мачорска представи документалната си книга-албум "Видин – пристанище на история" . Събирането на материалите ѝ отнема четири години и на два пъти е на границата да се откаже, разказва Соня Мачорска. "Нямаше информация...първо прехвърлих всички документи, които са съхранени в Държавен архив- Видин, предимно от решение на..

публикувано на 04.02.23 в 10:55

Приказката "Житената питка" оживява на видинската сцена

Спектакълът "Житената питка" ще бъде представен днес в Държавен куклен театър Видин. В основата е класическата народна приказка, която сценаристите и режисьори Мая и Митко Димитрови ще представят по свой оригинален начин. Децата ще се срещнат с познатите си от приказката герои, но те ще са представени различно, обясни актьорът Кирил Кирчев :..

публикувано на 04.02.23 в 09:00

Снимката на 3 февруари 2023 година

Предложение за финансова  подкрепа  от общинския бюджет на Сдруженията на собствениците, които кандидатстват по програмата за саниране на многофамилни жилища, ще внесе в Общинския съвет кметът на община Видин Цветан Ценков, съобщават от местната администрация . Предвижда се подпомагането да бъде за облседването на сградата, в размер на 2 лв. на кв. м..

публикувано на 03.02.23 в 17:55

Финансова помощ при санирането на жилища предлагат от Община Видин

Предложение за финансова подкрепа от общинския бюджет на Сдруженията на собствениците, които кандидатстват по програмата за саниране на многофамилни жилища, ще внесе в Общинския съвет кметът на община Видин Цветан Ценков, съобщават от местната администрация. Предвижда се подпомагането да бъде за облседването на сградата, в размер на 2 лв. на кв. м..

публикувано на 03.02.23 в 16:00