Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да лекуваш с музика

2
Снимка: Петя Генова

Това направи пианистът Мартин Ненков през изминалата седмица в Берковица. Талантливият музикант с голямо сърце зарадва домуващите в две социални институции в града – в Дома за стари хора (ДСХ) и Центъра за настаняване от семеен тип за хора с увреждания (ЦНСТ). В Берковица се проведоха два концерта за пиано под мотото "Отражение в рояла", които музикантът, корепетитор и педагог Мартин Ненков реализира по програма "Творчески стипендии за подпомагане на млади и изтъкнати творци", финансиран от Национален фонд "Култура". 

Идеята на проекта "Отражение в рояла" беше да се акцентира на доказания метод за благоприятното и терапевтично влияние на класическата музика върху психичното здраве на хората. Програмата на концертите беше доста разнообразна. В репертоара имаше класическа музика, аржентинско танго и известни евъргрийни. Предвижда се концертът да стане периодично провеждано събитие. Мартин Ненков благодари специално на директорите Ради Иванов (ДСХ) и Цветко Русинов (ЦНСТ).

Галерия

Вижте още

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година. Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално..

публикувано на 07.02.23 в 17:30

ПГ "Васил Левски" в Мездра се сдоби с фигура на патрона си

Фигура  на Апостола на свободата Васил Левски  в цял ръст  посреща  всички посетители  на  входа на Професионалната гимназия, носеща името му в Мездра.  Поводът е предстоящата 150 годишнина от гибелта на Васил Левски, а идеята  е на учениците от ученическия парламент. Фигурата на Апостола на свободата е  със 174 см височина и е..

публикувано на 07.02.23 в 14:30

Мездренско училище с награда от Брюксел

С колективна награда, купа и сертификати, са отличени група учители и ученици от СУ „Иван Вазов” в Мездра , които участваха в конкурс, организиран от "HISTOLAB", лаборатория за транснационално историческо образование и сътрудничество.  Това е съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа, целящ да обедини иновативни идеи за..

публикувано на 07.02.23 в 13:00

Треньорката Мариана Добрева представя първата си книга във Враца

Поетичната си книга "Ноти в косите" ще представи тази вечер Мариана Добрева в Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца, в 17:30 часа.  Корицата е дело на Валентин Герасимов, а илюстрациите в книжното тяло са изрисувани от златното момиче по художествена гимнастика Боряна Калейн .  Стиховете  ще бъдат представени в съпровод на композитора и..

публикувано на 07.02.23 в 12:30

Видински ученик, отличил се в национално състезание: Математиката ми е любим предмет

Десетокласникът Николай Евгениев от ППМГ „Екзарх Антим Първи“ във Видин е отличен с грамота и е на четвърто място във възрастова група "10 клас" в Националното зимно математическо състезание , провело се в София. Съревнованието тази година затрудни доста от участиниците, коментира Валери Цветков , преподавател по математика във видинската..

публикувано на 07.02.23 в 12:00

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09