Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Снимка: Радио Видин

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов. Той си спомни, че първите му срещи със зъболекаря не са били никак приятни. Въпреки това успява да осъзнае необходимостта от тях и днес няма притеснения от посещенията си в зъболекарския кабинет: 

"Първата ми среща със зъболекар, като на всяко дете, е ужасяваща и спомените ми са ужасяващи. Разбира се, това е доста далечно време, тогава нямаше нито тази техника, нито тези условия. Ние едва ли не насила бяхме водени. Но когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко са важни зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях."

Естетическата страна на въпроса също е от значение, особено когато професията на човека е свързана със сценични изяви, обясни Даниел Спасов:

"С времето, зависи от професията на човек, се оценява и друго нещо - естетическата външност, красотата, привлекателността. Аз, за съжаление, никога не съм имал кристално бели зъби, но все пак са прилично подредени, слава Богу. Редовно се грижа за тях, редовно посещавам зъболекар, за да не се стигне до някакви крайни неща. Днес имаме всякакви условия и възможности да изглеждаме добре, защото все пак човек като се усмихне, хората гледат там най-напред и не е добре да срещат ужасяващи картини. Затова е хубаво не само заради естетическата посока, но и заради чисто здравословната да съхраним собствените си зъби, а не да плащаме едни скъпоструващи порцелани, които хубаво изглеждат, но човек веднага се сеща, че не са истински. Аз имах един дядо от село Костичовци, тук, до Димово, който умря на 95 години, като се усмихнеше, виждаха го в другия край на селото. Не е ходил на зъболекар, това вече не знам на какво се дължи. Мечтал съм да съм като него, но не съм. Добре, че имаме зъболекари." 

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47