Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Находки от различни епохи по трасето Мездра - Ботевград

Снимка: РИМ Враца

Приключиха тазгодишните спасителни археологически проучвания по трасето Мездра - Ботевград, съобщиха от Регионалния исторически музей във Враца. По време на проучванията край село Дърманци, археолозите с ръководител Георги Ганецовски и заместник-ръководители д-р Вивиана Митева и Петя Аспарухова попаднаха на 25 вкопани археологически структури, датиращи от ранножелязната и римската епохи. Открити са също и находки от желязо, кремъчни артефакти и керамичен модел на зърно.

Край село Лютидол археолозите, с ръководител Александра Петрова и заместник-ръководител - д-р Мария Христова-Пенкова, установиха керамика и други материали от три периода: Преходен период от Енеолита към Бронзовата епоха (IV хил. пр. Хр), Късна Античност (IV-V в.) - фрагменти от характерни за периода керамични съдове и Късно Средновековие - фрагментирана керамика и две османски монети - сребърни акчета, сечени по време на управлението на султан Мустафа II (1695-1703 г.). 

Археологически проучвания се проведоха между 10 октомври и 30 ноември. Спасителното археологическо проучване в землището на село Дърманци ще бъде подновено напролет, а това в землището на село Лютидол приключи.

Предстои експертна комисия да изготви предварителна оценка на разкритите недвижими археологически структури. 

По публикацията работи: Генади Вельов
Вижте още
Откриване на паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.

Снимката на 6 февруари 2023 година

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински  откриха паметна плоча  на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.  Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий.  Готов е графикът за новите пенсии...

публикувано на 06.02.23 в 18:10

Тръгнаха автобусите от Оряхово за София и Враца

Общинското дружество „Автотранспорт Оряхово 2022“ стартира с изпълнение на междуградски линии тази сутрин. Кметът Росен Добрев, който е инициатор на създаването на транспортното дружество, и председателят на Общинския съвет Румяна Декова пожелаха на добър път на автобусните линии и пътниците. Около година измина от момента, в който Росен..

публикувано на 06.02.23 в 17:28

Издирват собственика на изгубени пари в Белоградчик

Служители от Районното управление на полицията в Белоградчик издирват собственика на парична сума , изгубена в града. Банкнотите са открити от местен жител в района на ул. „Княз Борис I“, след което мъжът ги е предал в полицията. От Районното управление в Белоградчик се обръщат с апел към гражданите, ако някой е загубил парична сума в района на..

публикувано на 06.02.23 в 16:50

Земеделци се събраха в Монтана заради Стратегическия план

Министерството на земеделието започна национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Началото беше дадено в Монтана . Специалисти от Министреството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Стратегическият план е в..

публикувано на 06.02.23 в 15:09

Откриха паметна плоча на генерал Кирил Ботев във Враца

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински откриха паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца . Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий. Представителят на Инициативния комитет за..

публикувано на 06.02.23 в 14:56

Още един камион катастрофира на Е-79 във Врачанско

Още една катастрофа на международен път Е-79 , станала в участъка между Мездра и Враца, затрудни трафика между Видин и София днес. Тир огъна мантинелата край мездренското село Руска Бела и предизвика натрупването на колона от изнервени водачи. Според водача на тежкия камион, влекачът му поднесъл заради заледения асфалт, по който се движел...

публикувано на 06.02.23 в 14:45

Междуселищните автобуси се движат по разписание

Междуселищните автобуси се движат навреме, няма съществени закъснения от разписанията, въпреки зимната обстановка в страната. Това каза Петър Захариев , член на Управителния съвет на Асоциацията на автобусните превозвачи. Той обясни, че вчера само един автобус, движещ се по републиканската пътна мрежа не е успял да осъществи пътуването си:..

публикувано на 06.02.23 в 14:37