Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледните лампички - за какво да внимаваме

Снимка: "Ние, потребителите"

Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома за посрещането на Коледа и Нова година. Централен елемент от декорацията е празничната елха с греещите по нея електрически гирлянди. От платформата "Ние, потребителите“ са изготвили съвети за избора на безопасни лампички за коледното дърво, коментира Габриела Руменова:

"Когато избираме електрическа гирлянда за декорирането на дома си най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание е дали има маркировката "СЕ" някъде на самия гирлянд, на стикер, захванат за нея, на опаковката, на документацията, която съпровожда продукта. Това ще ни гарантира, че изделието отговаря на всички стандарти и изисквания за безопасност, които Европейският съюз поставя. Друго много важно нещо е да видим дали има информация за производителя и за вносителя. Ако няма такава, е много голям рискът да сме попаднали на опасна стока и по-добре е да не купуваме подобни продукти. Друго важно нещо, на което трябва да обърнем внимание, са основните електрически характеристики на гирлянда - напрежение, мощност, честота на електрическата мрежа. Също така, за да знаем дали ще можем да ползваме дълго във времето този гирлянд е да видим дали лампичките са сменяеми, защото понякога става така, че като изгори едната и целият гирлянд е за хвърляне, а пък ако могат да се сменят е добре да го знаем. Също така да знаем и дали се произвеждат резервни и много важно - ако се сменят лампичките никога да не слагаме произволни, а само тези, които са допустими според производителя."

При съмнение относно безопасността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди незабавно преустановете употребата им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. За доказано опасни продукти имате право да получите парите си обратно, съветват още от "Ние, потребителите".

Вижте още
Огнено небе - Катедрален храм Св. Димитър (град Видин)

Снимката на 8 февруари 2023 година

Най-любим български град  избираме с гласуване във Фейсбук. Участват 30 населени места, сред които са областните центрове на страната и някои от по-малките градове. Организатор е групата „Любими места от България“, а гласуването става с лайк под снимката с изображението на съответния град, който желаем да подкрепим. Досега в гласуването са се включили..

публикувано на 08.02.23 в 17:45
Областният консултативен съвет по туризъм беше председателстван от областния управител Огнян Асенов.

Областен съвет обсъди развитието на туризма във Видинско

Проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“ е в процес на приключване. Това съобщават от областната администрация, където се проведе заседание на Областния консултативен съвет по туризъм . Припомняме, че последно обявеният срок за завършване на обекта е март тази година, с решение на..

публикувано на 08.02.23 в 15:04

Монтана се готви да почете Апостола

С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника Монтана ще отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски , национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация, съобщават от Общината. Рецитал-спектакълът се организира съвместно от Общински младежки дом и..

публикувано на 08.02.23 в 14:16
Заседание на областната комисия по заетостта, където беше разгледан план-приемът в региона.

Запазват се паралелките след 7-и клас в област Монтана

Паралелките, предвидени в Държавния план – прием в област Монтана за следващата учебна година остават 46. О бластната комисия по заетостта, под председателството на областния управител Валери Димитров, разгледа предложения план-прием от Регионалното управление на образованието на свое заседание. Общо  1146 ученици  завършват  с едми..

публикувано на 08.02.23 в 13:52

Видинският драматичен театър кани на представление

Представление на спектакъла „Езоп” от Гилерме Фигейреду ще изнесе Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов” – Видин . Пиесата, в която се преплитат темите за свободата, за демагогията и за любовта ще бъде представена отново пред видинската публика днес, 8 февруари, от 18:00 часа. В ролята на философа Ксант влиза Красимир Рангелов, а неговата..

обновено на 08.02.23 в 11:52

Откриха мъртва жена в село Горно Пещене, има задържан

Жена на 59 години е открита мъртва във врачанското село Горно Пещене . Тялото е намерено от нейния брат, който е подал сигнал на телефон 112 вчера, 7 февруари, вечерта. Мъж на 62 години, който живеел на семейни начала с жената е задържан. Образувано е досъдебно производство

публикувано на 08.02.23 в 10:48
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на посещението си във Враца

Започнала е проверка по скандала със Северна Македония

Българската държава извършва проверка на обстоятелствата, довели до скандалното недопускане на 200 наши сънародници за поклонението пред Гоце Делчев. Рестрикциите бяха предприети от Република Северна Македония (РСМ). Това каза във Враца министърът на МВР Иван Демерджиев : „Проверката е в ход. Ще я предоставим на колегата външен министър и на..

публикувано на 08.02.23 в 10:11