Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във Видин помага на талантливо момче от Белоградчик

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Видинската художничка Надежда Карамфилова подреди благотворителна изложба "Коледен подарък" в мола в областния град. Експозицията включва картини на твореца и на нейни ученици, а средствата от продажбата им ще бъдат в полза на Иво Атанасов от Центъра за настаняване от семеен тип в Белоградчик. Идеята е със събраните пари да се закупят пособия за рисуване на момчето, което е много талантливо, каза Надежда:

"Това да направиш подарък на дете, което не може да си позволи коледен подарък и то точно такъв, какъвто мечтае да има... Става въпрос за 17-годишен младеж от социален дом в Белоградчик. Детето много обича да рисува, много е талантливо, но не може да си позволи художествени материали. Затова реших да предложа на децата да направим една мини изложба, защото не участват всички деца, с която да го зарадваме. Със събраните средства ще му купя, каквото му е необходимо- платна, бои, статив. Попитах директорката на Дома, момчето много се зарадва като разбра. Представям си наистина какво е за него това. Вече ми се обадиха и ми казаха, че има вече доста продадени картини, което много ме радва."

 Произведенията са подредени на входа на мола и ще останат там до утре, 10 декември.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юни 2024 година

Враца ще има свой ЦЕРНН - Център за енергийно развитие и нови науки. Днес проектът бе официално представен в Народното събрание от кмета на Враца Калин Каменов, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков декларира институционална подкрепа за изпълнението му. Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус,..

публикувано на 18.06.24 в 18:10

Белоградчик се готви за Фолклорния фестивал "От Тимок до Искър"

Традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър" ще се проведе в град Белоградчик тази събота, 22 юни. Той е организиран от Общината. Фестивалът бележи началото си от 1965 година, като е прекъсвал единствено по време на епидемията от ковид, каза за Радио ВИДИН кметът Боян Минков : "Интересното е, че тази година фестивалът ще е на лятното..

публикувано на 18.06.24 в 16:37

Подготвя се изграждане на център за енергетика и високи технологии във Враца

Министерството на образованието и науката подкрепя мащабен проект за създаване на Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) във Враца , съобщават от ведомството. Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус, център за развойна дейност и кампус с общежития. Днес проектът бе официално представен в Народното..

публикувано на 18.06.24 в 16:22

В две видински села ще има частични кметски избори

В две населени места от област Видин ще се гласува за кмет на 23 юни. Във видинското село Слана бара ще гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Причината е, че при повторното преброяване на всички бюлетини в съдебната зала се установи, че действителните и недействителните бюлетини..

публикувано на 18.06.24 в 16:10

Над 600 седмокласници ще се явят на национално външно оценяване във Видинско

Национално външно оценяване по български език и литература и математика за седмокласници ще се проведе на 19-и и 21 юни. Очаква се да се явят 625 ученици в 25 училища за област Видин, информира Веселка Асенова , началник на Регионалното управление на образованието: "Българският език и математиката протичат в две части, като първата част..

публикувано на 18.06.24 в 16:10

„Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

Фестивалът на народната кухня „ Бабина душица “ ще се проведе на 22 юни ( събота ) в Монтана , съобщават от местната администрация. Той е част от програмата за празника на града - Свети Дух и се организира от Община Монтана. И тази година заедно с писателката Ели Лозанова – инициатор на събитието, в Градската градина ще готвят творци на..

публикувано на 18.06.24 в 15:52

Видински ученици представиха паметници от региона в изложба

В Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин бе представена изложба "Бдинци, лъвове, титани" по проект на Министерството на образоването и науката. Ученици с профилиращ предмет "История" представиха своите разработки върху различни паметници от Видин и областта. Валя Александрова , учител по История и цивилизация:..

публикувано на 18.06.24 в 15:38