Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незрящ младеж участва в пробег в Северозапада

2
Снимка: Lubomira photography

Виктор Асенов е на 27 години. Обича бягането, планините и пещерите. Той самият е незрящ и доказва, че границите са само тези, които сами си поставяме. Търси нови изживявания, защото казва, че човек трябва да бъде изваден от зоната си на комфорт, за да се развива. В края на ноември участва в пробег в Белоградчик, а преди това и във Врачанския Балкан, разказва Александър Александров, организатор на събитието:

"Седмица преди "Белоградчик рън" имахме събитие във Враца. Казваше се "Вратцата рън". Там трасето е много трудно и технично- много сериозна пътека с много сериозно изкачване, което е предизвикателство и за хора, които виждат да се справят с това нещо."

Емил Бояджийски, познат от баскетболния отбор на Видин в недалечното минало придружава Виктор по трасето:

"Когато разбрах, че Виктор има нужда от съдействие, не съм се колебал. Помогнах му."

В ежедневието Виктор се придвижва с помощта на своето куче водач, но за бягането в планината има нужда от придружител:

"Аз се занимавам с всякакви аутдор дейности, ходене по пещери. Не говорим за облагородени пещери като Леденика, Магура и подобни, а говорим за необлагородени пещери. Сега съм се запалил по бягането.... Винаги съм обичал да тичам, да съм бърз. Горе в планината винаги гледам да съм първи, да съм бърз, докато моята жена е по техничните терени, където трябва сръчност, да си по-умел в тези неща. Аз обичам място да дръпна, да се тича напред и да бързам. Винаги се придвижвам с куче водач, единствено по бяганията сега се придвижвам с партньор, защото в момента няма куче, което да може да тича така. В чужбина има такива кучета. Дори има бягания за незрящи, но в България кучетата не са свикнали, а и нашите терени не позволяват бягане. Терените ни са доста тежки. Дори един парк не толкова равен както трябва да бъде, както е в чужбина- равен, гладък асфалт. Парковете ни са като пресечен терен, за съжаление... В парковете както в България, така и в чужбина това, което е проверено и работи- човек бяга с една лента на около 10,15 сантиметра. Може и малко по-дълга да бъде. Единият я хваща или я връзва около китката. По този начин бягаме по широки пространства- алеи, където могат да минат двама души... При тесните маршрути, каквито са в планината, макар че в планината също има места, където можем да тичаме с лента, например на "Белоградчик рън" половината трасе беше бегаемо по този вариант, защото бяха широки черни пътища, а при местата, където е тясно, той хваща отпред едни щеки, аз ги хващам отзад и бягаме един зад друг."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05