Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение "Северозапазване“ с грамота за принос към защита на правата на човека

| обновено на 12.12.22 в 11:35
2
Снимка: Наско Цанов
Голямата награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет беше присъдена на доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ. Петнадесетите годишни награди се състояха на 8 декември 2022 г., в навечерието на Международния ден на правата на човека 10 декември. Движение "Северозапазване" е единствената гражданска организация, която получи грамота за принос към защита на правата на човека в Северозападна България. Голямата награда в тази белязана от войната година журито връчи на доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ. За първи път в историята на наградите близо една трета от всички допустими номинации бяха свързани с една и съща тема- войната на Русия срещу Украйна. За поредна година журито на наградите присъди групова голяма награда Човек на годината на доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ.


"Това е голяма отговорност. Голяма благодарност за това, че са ме номинирали и , че комисията е одобрила номинацията. Благодаря на всички, които ми повярваха, на всички дарители, благодарение на тях съм това което съм. Без дарителите, без хората, които ни подкрепят нямаше да мога да направя абсолютно нищо."- каза за Радио Видин Олена Коцева от "Мати Украйна".


Сред номинираните доброволци, активисти и организации, плакет за голямата награда получиха Олена Коцева и "Мати Украина", Анна Багряна, Фондация "За доброто“, Александър Алексиев и Георги Божилов, Доброволците на "Грийнпийс България", Никола Рахнев и фондация "Гората БГ", Фондация "Кожа", Роман Куваев, Никола Груев, "Мулти култи колектив" и адв. Валерия Иларева и Фондация достъп до права.


Красимир Кънев е един от учредителите на Българския хелзинкски комитет:


"Аз съм много щастлив от начина по който се провежда тази наша церемония, а и разбира се от наградите които даваме. Събираме се всяка година около един хубав празник 10 декември, деня на правата на човека, добри хора, хора които са се отличили с добро през годината. Бих казал, че тази церемония събира най-много добри хора на едно място. Близкото десетилетие бяха години по- скоро на регрес в сферата на правата на човека. Последните две години може би да не е имало такъв сериозен регрес, но пък нямаше и прогрес. Нямаше кои да движи процесите от страна на държавата. Нямаше правителство, нямаше целенасочена дейност в тази насока. Не можем да кажем, че държавата е близо до хората все още, особено в сферата на правата на човека и особено в сферата на уязвимите хора. Още много голям път трябва да се извърви в това отношение."- уточни Красимир Кънев.


Подгласната награда за Фондация "Мисия криле" и Център "Глас в България“ беше връчена за приноса им към правата на иранската общност у нас през изминалата година и системните им усилия за подобряване на правата на търсещите закрила в България. Бяха връчени и осем приза в специални категории. Със специален приз "Постоянство и храброст" беше отличена Сара Перин, за дългогодишната ѝ дейност за равни права на хората от ромската общност у нас. Инициативата "Номадската класна стая“ получи специален приз "Светлина в тунела" за усилията им да възпитават у децата равнопоставеност, толерантност и недискриминация. Приза "Вдъхновение" беше присъден на Любомила Кривошиева и фондация "Дивите животни“, за кампанията ѝ за създаване на болница за диви животни. Инициативата "Ти броиш", която обединява платформа за паралелно преброяване на гласовете от изборите, и насърчаване на доброволци за включване като наблюдатели в най-рисковите секции беше отличена с приза "Гражданска доблест".


Специална награда под името "И сам воинът е воин“ журито присъди на Таня Христова, за кампанията "Кутии на доброто" за събиране на подаръци за живеещите в бедност деца от с. Градец и приноса ѝ за разрушаване на стереотипите за ромската общност. Активисти на годината през 2022 г. са Ваня Добрева и Антоанета Иванова. За застъпник на годината журито определи инициативата "Дишай Димитровград“, за борбата им за правото да дишат чист въздух. Журналистическият приз в наградите беше присъден на Георги Тотев и Георги Кожухаров за поредицата им "Записки от Украйна“ публикувана от "Дневник". Издателят и активист Манол Пейков получи специална грамота от екипа на Българския хелзинкскси комитет за дейността си в подкрепа на Украйна и украинския народ от началото на войната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00