Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията на ветеринаря- динамична и изпълнена с предизвикателства

Снимка: Радио Видин

Днес ветеринарните специалисти отбелязват своя професионален празник. Чества се Годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция, приет през 1897 година, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Днес Агенцията по безопасност на храните е институцията, която следи за това- здравето на животните да е добро, за да сме здрави и ние, хората.


Професията е отговорност, а като страна членка на ЕС, в това число и външна граница, ангажимент на нашите специалисти е да се грижат за здравето на животните. Основните болести са включени в имунопрофилактичната програма, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. 


Към момента епизоотичната обстановка в област Видин е спокойна. Редовно се взимат проби за Африканска чума по свинете, бруцелоза и туберкулоза по говедата, следят се дивите животни и болестите по птиците- инфлуенца нюкясълска болест. Преди месец е установен случай на нюкясълска болест при диви гълъби, но заради бързата намеса на отговорните институции не е допусната и при домашни птици. Затова и на празника на ветеринарния специалист д-р Данков посочи, че има с какво да се похвалят:


"С това, че не допуснахме през годината заразни заболявания по домашните селскостопански животни, не допуснахме и регистрирани хранителни интоксикации, което говори за добър контрол на хранителните продукти в предприятията, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене..."

Д-р Данков посочи, че все повече стопани регистрират своите животни:

"Проведохме мащабна информационна кампания и хората разбраха, че е по-добре животните, които използват самите те за храна, да са здрави..." 

По думите на д-р Данков професията на ветеринаря е динамична, но удовлетворението от добре свършената работа е на-голямата награда за тях. 

"Нашата работа е като работата на педиатрите- жвотните, както и децата, не могат да кажат какво им е. Но има клинични признаци, които ние разпознаваме- тук е от значение и нашата подготовка... Но когато видиш, че си си свършил работата- тогава е на-голямото удовлетворение..."

Към професията на ветеринаря има интерес, но младите се насочват към лечението на домашни любомци. За празника д-р Данков пожела на колегите си:

"От сърце им честитя празника, защото са избрали тази интересна и динамична професия, с предизвикателства, които всеки ден ни поднася, да са живи и здрави и да работят професията от сърце!"  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09