Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прославим Идващия от небесата Спасител на света

Снимка: sveta-troica-plovdiv.com

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя пред Рождество Христово.  В тази неделя се подготвяме за празника Рождество Христово.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, вече само няколко дни ни отделят от великия празник Рождество Христово. Започват светите предпразнични дни, които ни подготвят за неговото достойно посрещане. Ние с вас се очистваме за това с този шестседмичен пост, та с едни уста и едно сърце да прославим Богомладенеца Христос, въплътил се за нашето спасение от Пречистата Дева Мария.

Повече от пет хиляди години хората очаквали обещания Спасител. И ето, дългоочакваният Избавител слиза на земята за спасение на заблуденото човечество, за да положи за нас Своята душа. Това е проява на безгранична любов към нас от небесния Пастир Иисус Христос, Който станал Човек, за да ни спаси. Вследствие на греха на нашите прародители, човекът станал роб на греха, пленник на дявола, наследник на вечните мъки. Нямало посредник, за да го примири с Бога, загубена била надеждата за спасение. Бог се съжалил над творението на Своите ръце, въплътил Се, за да покаже на хората пътя към спасение, да ги съедини с Бога и Отца, да ги избави от робството на греха, от вечните мъки: "Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото" (Лк.19:10).

Скъпи братя и сестри, в този ден се прославят ветхозаветните светии, от чийто род, по Своето човечество, произлязъл нашият Господ. Възпоменават се също всички живеещи във вярата светии от Ветхия Завет, които се изброяват в апостолското четиво. Нека в преддверието на великия ден на Рождество Христово по-често да размишляваме за вярата в техния живот и подражавайки им по силата на техния пример, да украсяваме себе си с добродетели. Да се постараем през оставащите до празника дни с радостни души да посрещнем този празник, по възможност нека усърдно да посещаваме Божия храм, внимателно да се вглеждаме в душата си, и ако намерим в нея нечистота, злоба, гняв, ненавист, коварство, завист, клевета, осъждане, преяждане, пиянство, сладострастие, сквернословие, леност, нерадение и други грехове- да омием всички със съкрушение и сълзи на покаяние. Първите християни пред празника Рождество Христово се изповядвали и причастявали със Светите Тайни, за да встъпят в големия празник очистени и омити. Да не забравяме също и делата на милосърдие. Да прославим идващия от небесата, заради нашето спасение, Син Божи с добри дела. Да се постараем да бъдем християни не само на думи, но и на дело."

Автор: Свещеник Василий Дубойски

В рубриката "Съвременна Библия" – ще представя малко нетрадиционно Рождество Христово като Първото земно историческо пришествие на Божия Син. Свещеното писание открива, че то ще бъде последвано от Второ такова. Този поглед може би ще ни помогне да видим истинското значение на свещения празник и мястото му в личния ни живот.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00