Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прославим Идващия от небесата Спасител на света

Снимка: sveta-troica-plovdiv.com

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя пред Рождество Христово.  В тази неделя се подготвяме за празника Рождество Христово.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, вече само няколко дни ни отделят от великия празник Рождество Христово. Започват светите предпразнични дни, които ни подготвят за неговото достойно посрещане. Ние с вас се очистваме за това с този шестседмичен пост, та с едни уста и едно сърце да прославим Богомладенеца Христос, въплътил се за нашето спасение от Пречистата Дева Мария.

Повече от пет хиляди години хората очаквали обещания Спасител. И ето, дългоочакваният Избавител слиза на земята за спасение на заблуденото човечество, за да положи за нас Своята душа. Това е проява на безгранична любов към нас от небесния Пастир Иисус Христос, Който станал Човек, за да ни спаси. Вследствие на греха на нашите прародители, човекът станал роб на греха, пленник на дявола, наследник на вечните мъки. Нямало посредник, за да го примири с Бога, загубена била надеждата за спасение. Бог се съжалил над творението на Своите ръце, въплътил Се, за да покаже на хората пътя към спасение, да ги съедини с Бога и Отца, да ги избави от робството на греха, от вечните мъки: "Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото" (Лк.19:10).

Скъпи братя и сестри, в този ден се прославят ветхозаветните светии, от чийто род, по Своето човечество, произлязъл нашият Господ. Възпоменават се също всички живеещи във вярата светии от Ветхия Завет, които се изброяват в апостолското четиво. Нека в преддверието на великия ден на Рождество Христово по-често да размишляваме за вярата в техния живот и подражавайки им по силата на техния пример, да украсяваме себе си с добродетели. Да се постараем през оставащите до празника дни с радостни души да посрещнем този празник, по възможност нека усърдно да посещаваме Божия храм, внимателно да се вглеждаме в душата си, и ако намерим в нея нечистота, злоба, гняв, ненавист, коварство, завист, клевета, осъждане, преяждане, пиянство, сладострастие, сквернословие, леност, нерадение и други грехове- да омием всички със съкрушение и сълзи на покаяние. Първите християни пред празника Рождество Христово се изповядвали и причастявали със Светите Тайни, за да встъпят в големия празник очистени и омити. Да не забравяме също и делата на милосърдие. Да прославим идващия от небесата, заради нашето спасение, Син Божи с добри дела. Да се постараем да бъдем християни не само на думи, но и на дело."

Автор: Свещеник Василий Дубойски

В рубриката "Съвременна Библия" – ще представя малко нетрадиционно Рождество Христово като Първото земно историческо пришествие на Божия Син. Свещеното писание открива, че то ще бъде последвано от Второ такова. Този поглед може би ще ни помогне да видим истинското значение на свещения празник и мястото му в личния ни живот.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00