Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в ломската болница заради готвени промени

| обновено на 20.12.22 в 16:16
Снимка: БНР

Кметът на община Лом Георги Гаврилов посочи липсата на добра обезпеченост с кадри и пропуснати ползи като мотиви за подготвяната смяна на ръководството в Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в крайдунавския град. Протестно писмо  беше разпространено от името на колектива на лечебното заведение. В него начинът на смяна на ръководството се определя като "недемократичен, неясен и без всякакви мотиви", като искането е сегашният управител на болницата д-р Георги Савков да бъде оставен на поста. Според кмета на Лом лечебното заведение не покрива определените стандарти:


"Ние не отговаряме на правилата на добрата медицинска практика, защото най-малкото с начина на ръководене на болницата застрашаваме живота и здравето на пациентите. Голямата част от отделенията нямат дежурни лекари, работят само сестри. Не са обезпечени отделенията, напускат постоянно лекари, медицински сестри заради ниските възнаграждения. Второто нещо е, че Здравната каса определя лимити за болниците. Всяка една болница се бори да достигне лимита, който е даден, дори да го надвиши. Ние при лимит от около 700 000 лева, говоря по памет, изпълняваме 60 процента от лимита, не повече. И това са пропуснати ползи."


По думите на Георги Гаврилов, в болницата има определени икономически интереси, заради които той е сезирал компетентните органи.

"Дружеството е добре управлявано, действащо и печелившо. В тези трудни години д-р Георги Савков успява да ръководи и съхрани едно общинско търговско дружество без просрочени задължения, с положителен финансов резултат, в най-бедния край на северозапада", се посочва в протестното писмо. То е изпратено до кмета на общината, председателя на Общинския съвет, Центъра за защита правата в здравеопазването и медии. В него се отправя и апел към местната власт да прекрати процедурата по смяна на управителя на болницата. 

От разпространеното съобщение не става ясно каква част от колектива на лечебното заведение подкрепя протеста. 
По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05