Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 декември 2022 година

Снимка: Генади Цоков

Фолклорният събор "Бъдник" се проведе за 14-а година на площад "Бдинци" във Видин. Той събра представители на читалищата от областта, жители и гости на града, които се запознаха и опитаха обредни хлябове, греяно вино и традиционни за Бъдни вечер и Рождество Христово ястия. Базари с ръчно изработени от малки творци предмети бяха подредени на събора.


Кметът на Враца Калин Каменов представи публичен отчет за реализираното през третата година на мандата си. По-късно през деня той се срещна с млади врачани, които продължават своето образование в страната и чужбина в поредната среща "Посланиците на Враца".


Нов библиобус ще достига до читателите от Видинска област. Подвижната библиотека ще бъде използвана и за организиране на обучителни лекции, срещи с любими писатели и други инициативи. 


Засилено е предколедното пазаруване във Видин, показа проверка на Радио ВИДИН в един от големите хипермаркети в града, в последния работен ден преди празниците. 


Общински съвет – Мездра одобри частична актуализация на капиталовите разходи и свързаните с това вътрешни компенсирани промени в капиталовите разходи в Бюджет 2022 на Община Мездра. Решението беше взето на последното за тази година заседание на местния парламент. Съветниците гласуваха още да бъде отпусната от Бюджета на Общината за тази година еднократна финансова помощ на 54-годишния Николай Цековски от с. Лик, служител в общинско предприятие, за лечение на онкологично заболяване в Турция.


Ученици от 2-ри и 3-ти клас при ОУ "Любен Каравелов" във Видин се включиха в инициативата "Коледа за Баба". Децата изработиха над 130 картички, които изпратиха до организаторите на кампанията, а всяка една от тях ще зарадва баба или дядо, настанени в хосписи или домове за възрастни в страната. 


За поредна година във Видин пристигна дарение, осигурено със съдействието на проф. Валентин Джонов, който живее и работи в Швейцария и е почетен гражданин. То е предназначено за деца на различна възраст и съдържа дрехи, играчки, спортни пособия и лакомства.


Коледарите от групата за пресъздаване на автентични български обичаи при читалище "Цвят" посетиха сградата на общинската администрация във Видин. По стар български обичай коледарите наричаха за здраве и берекет на стопаните, за плодородна и пълна с изобилие Нова година.


Доброволците от Български младежки червен кръст-Враца проведоха коледна акция в Детското отделение към Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" в града и поднесоха на медиците там домашно приготвени сладки и солени изкушения. 


Богата културна програма очаква жители и гости на Враца през празничните 24 и 25 декември. Началото на програмата ще постави театъра във Враца с детската постановка "Тримата снежковци" от 11:00 часа. Празничната програма продължава в 11:30 часа, когато пред сградата на Народно читалище "Развитие-1869" ще започне концерт на духовия оркестър. На Рождество всички малчугани ще могат да се срещнат с Дядо Коледа на централния площад от 11:00 часа. От 12:00 часа е началото и на концерта на Юри Крумов и Ива Крумова.


2435 лева получи семейството на 3- годишния Александър от Монтана. Момчето е със "заешка уста" и се нуждае от операция. Средствата са събрани от проведения благотворителен коледен базар с направени от деца и ученици от Монтана играчки, сурвачки, украшения. Кметът на община Монтана Златко Живков връчи сумата на близките на детето.


Коледен базар "В снежната прегръдка на Балкана" бе открит в центъра на Берковица, част от празничната програма. До 25-и декември местни търговци и производители ще предлагат ръчно изработени коледни сувенири, сладкиши и греяно вино. Потребители на социалните услуги от община Берковица ще се включат в инициативата с направени от тях изделия, като събраните средства ще бъдат използвани за нуждите им. 


Благотворителен базар подредиха деца в Мездра. Събраните средства ще отидат за помощ на техни връстници.


Децата от Детски комплекс – Белоградчик представиха разнообразна програма от песни и танци в навечерието на Рождество Христово. Концертът-спектакъл традиционно се проведе в Народно читалище "Развитие – 1893 г.". В тържеството взеха участие всички състави и групи към Детски комплекс. Във фоайето на читалището бяха изложени ръчно изработени сувенири в коледния базар на СУ "Христо Ботев" – Белоградчик.


В навечерието на Рождество Христово от Видинската  митрополия обявиха резултатите от конкурс, посветен на живота и делото на екзарх Антим Първи. Той е за стихотворение, разказ, есе, рисунка и филм. Мото на конкурса са думите на първия български екзарх: "Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот". Общо 94 творби от цялата страна са изпратени за участие.



Промяна на Поименен списък за капиталови разходи в община Видин и Актуализация на бюджета на община Видин за 2022 г. по приходната и разходната част ще обсъждат в местния парламент на извънредно заседание на Общински съвет- Видин. Промените се налагaт във връзка с отпуснатите от държавата средства за ремонт на бул. "Панония" и изграждането на спортна площадка в ОУ "Любен Каравелов". Сред корекциите е и предложение за отпускане на средства за закупуване на техника за видеонаблюдение на разклона за с. Арчар и с. Синаговци по път Е-79 при град Дунавци. Сесията ще се проведе на 29 декември, четвъртък, от 10:00 часа.

2023 година се очертава да е година на разума. Също така се очаква трансформация на ценностната система на хората, каза за Радио ВИДИН астрологът Георги Терзиев.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05