Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Романът на Снежана Ташева ще ви "отведе" на доста горещо място

Снимка: Радио Видин

Да си преподавател по химия никога не е било кой знае какво приключение, особено за университетския асистент Боряна Андреева. Докато не поема едно по-особена група чуждестранни студенти. Всъщност доста особена. Те имат рога и опашки и идват от планета, наречена Ад. И са онова, което ние наричаме дяволи. Не че обичайните групи студенти са нещо различно, ако питате който и да било преподавател, но все пак…


Така започват неприятностите на Боряна, която твърде бързо се оказва забъркана в бизнес-интересите на враждуващите фракции на В. А. Асмодей и В. Б. Велзевул и това заплашва живота, душата и връзката ѝ с дългокосия, леко смахнат Тошо, който може и да е най-големия сухар на света, но пък е толкова сладък, че просто няма нужда от друго име освен Тошо… А бизнес-интересите на двамата демони включват и нея като всеотдаен преподавател, тъй като дяволите имат огромна нужда от обучение именно в химията, но нямат квалифицирани преподаватели на своята екзотична планета. Прекалено недисциплинирани са, за да си обучат свои такива!


Колкото до Ада, той далеч не е онова царство на болката и ужаса, който сме свикнали да си представяме, дори напротив.  Всъщност може да ти хареса там, ако не те притеснява, че е постоянно горещо, предимно червено, около басейна всички се разхождат дибидюс голи и нравите като цяло са доста освободени от условности, а хотелът, макар и наистина хубав, е местното имение на Тодор Живков. Дотолкова може да ти хареса, че – подобно на Боряна Андреева – да сключиш договор и да продадеш душата си за сто и двайсет години срещу трима от студентите дяволи, които да ти помагат, за да не полудееш от работа, докато си все още жив. Като умреш, ще му мислиш. Не е голяма драма. Да не говорим, че понякога сто и двайсет години в ада звучат като по-приемлив вариант пред една вечер в „Котън клуб” в Студентски град например, с цялата му мазна чалгаджийска култура. Поне за нашата химичка е така.


Ако идеята за Ада като алтернатива на реалността ви се струва позната, може би е защото сте попадали на подобна в книгите сър Тери Пратчет. Във всеки случай дяволите съвсем не са толкова страховити, а са като орда пакостливи хлапета с лоша дисциплина, особно когато се озоват в близост до опасни химични елементи.


Романът "Групата от ада" на писателката, преводач и преподавател по физика Снежана Ташева е едва стотина страници, така че няма много място за почивка от действието. Събитията се случват едно след друго и може би от толкова бързане редица случки като че ли остават без логично обяснение или без продължение, някои герои сякаш успяват да се изплъзнат от погледа на читателя, само за да се появят вече на друго място, не съвсем такива, каквито сме ги изгубили от очи, но като цяло остава усещането за едно фантастично приключение, започнало в иначе скучната до смърт академична среда на факултета по химия.


Главната героиня може да ви се стори малко хаотична в решенията и действията си, малко нестабилна, залитаща от тежка самоирония до също толкова тежко самосъжаление, но това може и да е заради близката ѝ дружба с дяволицата Лилит. Изкусителката Лилит, която се оказва с неочаквано крехко самочувствие. Въобще Менделеевата таблица е бедна в сравнение с набора от трудности, пред които се оказва изправена иначе скучноватата преподавателка, докато се опитва да спаси мястото си в университета и да избута своята шантава група студенти от планетата Ад. А, да – и да спечели сърцето на своя Тошо.


И в крайна сметка, както се очаква, когато са замесени дяволи, всичко все пак приключва със съд, макар и не чак пък Страшния съд, ако не броим факта, че си е малко… да кажем страшничко или поне впечатляващо… да видиш как в съдебната зала напълно гол влиза самият паднал Ангел на Светлината – Луцифер в качеството му на върховния закон, който трябва да реши бизнес-споровете на Асмодей и Велзевул.


"Групата от ада" на Снежана Ташева е един от 72-та романа, участвали през 2015 г. в първия по рода си телевизионен литературен конкурс "Ръкописът", излъчен по БНТ 1 и поредният, който успява да намери своя път към читателите.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00