Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от "Северозапазване" раздадоха пакети за Коледа на възрастни

14
Снимка: Наско Цанов


Доброволците от Движение "Северозапазване" раздадоха над 120 пакета в благотворителната кампания "Бъди човек" за пета поредна година. Инициативата обхвана общините Кула, Бойница и Грамада. Организацията стартира акцията на 9 декември и приключи на 24 декември един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. 

Благотворителната инициатива тази година стартира от селата Периловец, Шишенци, Градскови Колиби и Шипиковски Колиби на община Бойница, съобщават от движението.

"Доброволци от град Кула, като млад човек занимаващ се с обществена дейност в съседното село Периловец с радост посрещнах новината, че за първа година нашата община Бойница е включена в кампанията "Бъди човек" на движение "Северозапазване". Населените места на територията на общината, а именно тези без магазини Периловец, Шишенци, Гръцкови колиби и Шипиковски колиби, част от жителите им с ниски доходи имат шанс по коледните празници да  получат индивидуални комплекти с хранителни продукти от първа необходимост. Скъпи доброволци във времена на материализъм, "айдоклък" и простащина, вие сте ангели падащи от небето в една община най-малката на територията на област Видин с население един файтон хора, и села изпаднали от каруцата на Господ. Въпреки всичко, стискаме зъби и още ни има на картата. Погледнете по какъв път дойдохме от село Периловец. Позволете ми от мое име и от името на жителите на четирите населени места, да отправя една сърдечна благодарност към вас, че тази година именно от община Бойница стартирате вашата кауза. Сърдечно благодаря, че максимално коректно се съгласихте да ни посетите и уважите. Вие сте доказали, че сте онази живителна сила, която връща надеждата, подпомага, съзидава и заразява с добро. Нека се множат добрите ви дела и успешно реализираните ви акции в помощ на хората“, каза за Радио Видин Радослав Треилов общественик от село Периловец.

Доброволците  събираха храни, дрехи и обувки за социално слаби семейства, деца с един родител, възрастни и за самотно живеещи хора от град Кула и селата Цар Петрово, Тополовец, Чичил, Старопатица, Коста Перчево и Големаново.  

"Кампанията тази година стартира с мотото "Кула дарява Добро", за първи път зарадвахме толкова много хора преди Коледа. Успяхме да раздадем над 120 пакета храни от първа необходимост, като дори зарадвахме и 18 нуждаещи се и от село Медешевци, община Грамада, за което благодарим на Цецка Цветанова Цветкова – Нинова Кметски наместник на селото. Тази година дарителите са над 40, много хора се обадиха от чужбина, без които нямаше да се справим, кашоните бяха дарени от местния завод в Кула, а всеки получи и Коледна питка от фурната в града. Кампанията приключи със село Чичил, там са любимите ни баби, които вече са само три, там е и най-възрастната ни баба вече почти на 100 години. Благодарим и за персонално изработените картички от арт работилницата за деца в Народно читалище "Просвета-1882"  в Кула, ученици от СУ "Васил Левски" Кула, Детска градина "Звънче" Кула и Детска градина "Йонка Маркова" в село Бойница, те наистина зарадваха всички“, допълниха от движение "Северозапазване".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 6 август 2024 година

В ход е основен ремонт на  17 улици  в град Мездра, които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа.  Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. По част от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград не се работи,..

публикувано на 06.08.24 в 18:05

Пожар застраши вили и бензиностанция край Лом

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили в местността Бахчите край Лом . Шест екипа са гасили пламъците. Междувременно в монтанския квартал "Кошарник" днес за пореден път възникна пожар. Пожарът в ломската вилна зона Бахчите е възникнал в 12:30 часа днес. Първоначално на място е изпратен един екип на пожарната от Лом. Впоследствие са..

публикувано на 06.08.24 в 17:08

Млад автор ще представи дебютен роман в Мездра

Читателски клуб „Book Hub“ при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра организира премиерното представяне на книгата „Вой” в града. Това е и дебютният роман на младия еколог и писател Александър Петров, който твори под псевдонима Александър Скалд . „Вой“ е история за борба срещу бракониерството. Разказва и легенда за огромен черен..

публикувано на 06.08.24 в 15:45

Врачанският театър представя „Грозното пате“ на международен фестивал за деца

Врачанският драматично-куклен театър ще представи на международен фестивал за деца своята продукция „Грозното пате“ от Ханс Кристиян Андерсен. Поканата към културния институт в града под Околчица е от Летния международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в Бургас, в чиято официална програма за първи път попадна постановката за..

публикувано на 06.08.24 в 15:00

Тече основен ремонт на 17 улици в Мездра

В ход е основен ремонт на 17 улици в град Мездра , които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа. Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. Строително-монтажните работи (СМР) включват фрезоване на съществуващите..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Научна конференция представи археологически находки в Лом 

Историческият музей в Лом бе домакин на Национална научна конференция DACIA RIPENSIS (Крайбрежна Дакия), на която бяха представени новооткрити археологически находки и неизвестни досега на науката обекти около поречието на река Дунав. Научният форум бе в памет на археолога и общественика Валери Стоичков – вдъхновител и основен двигател на..

публикувано на 06.08.24 в 10:55

Възрастна жена пострада при пътен инцидент в Лом

72-годишна пешеходка е пострадала при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Лом , съобщават от полицията.  Инцидентът е станал вчера, 5 август, около 10:10 ч. на ул. "Софийска" в града. Лек автомобил, управляван от 78-годишен местен жител, не пропуснал движещата се по пътя 72-годишна пешеходка от крайдунавския град, при което я..

публикувано на 06.08.24 в 10:38