Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво помнят видинчани за "мазния влак"

Автор:
ж.п. гара Видин
Снимка: Радио Видин

Вероятно не съществува видинчанин от по-възрастното поколение, който да не си спомня за така наречения "мазен влак". "Мазният влак" се е движил по една от главните линии на българските държавни железници - линия 7 от Видин за София. Десетилетия наред - през войни и в следвоенно време, в периоди на обществено-политически промени, пътуващата през нощта влакова композиция от Видин за София, е изхранвала столицата. Говори се, че повечето търговци пътували с нощния влак заради проверките, а  мнозина от "столичаните в повече", пребивавайки по квартири в крайните квартали на София, са разчитали най-вече на продуктите, изпращани по "мазния влак" от близки и роднини. Почти нищо не може да се намери за историята на мазния влак в интернет, а в паметта на по-възрастните видинчани са останали противоречиви спомени. Това се потвърждава и от анкетата, която направихме сред видинчани - нито един от младите жители на града, с които разговаряхме не е чувал за това явление. По-възрастните си спомнят с усмивка някои забавни истории от влака и с носталгия за това колко богат е бил нашият край:


"Беше пълен с вино... По принцип това се казваше - не беше самия влак мазен, а от Видин за София се пътуваше с месо, с дамаджаните. Спомням си веднъж пътувам с този същия влак и във Враца спира влака, за София пътува, във Враца една камара хора - и един с три дамаджани, ама дамаджани по 20 литра ракия. Като се качи и хоп едната се счупи, почна да реве и другата се спука и вика няма да се кача във влака. Много хора пращаха буренца малки, бурета големи, дамаджани, колети - много неща, затова му викаха мазния влак... Да, спомням си... Много се изнасяше за София месо, яйца, какво ли не... Тук, понеже е богат региона, и хората са били трудолюбиви и са произвеждали абсолютно всичко. Във всяко домакинство е имало толкова неща, които са били в повече за това домакинство и хората от големите градове са идвали тук и са си пазарували. Взимали са неща като селскостопанска продукция, като зеленчуци, плодове, месо, мас, за да живеят в града, защото там е нямало или примерно са били на високи цени. Това е което съм чувала за мазния влак".


С "мазния влак" чак до 80-те години на миналия век в столицата са пристигали буренца с вино и дамаджани с ракия, кошници, кашони, бохчи и денкове с месо, сланина, сирене, кашкавал, грозде, пипер и домати, и всичко друго, което са произвеждали хората от нашия благословен от Бога край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и исторически..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00