Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да принесем истинско разкаяние

Неделята, в която се намираме днес е Неделя преди Богоявление, в която се подготвяме за празника Кръщение Христово, който е едно историческо евангелско събитие, когато Христос, преди да излезе на обществена проповед отива на река Йордан при Йоан Кръстител и се кръщава от него във водите на свещената река.

"Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му"" /Мк. 12:3/

"Тези думи от Свещеното Писание ни говорят за това как великият Пророк и Кръстител Господен приготвял народа за приемане на Христос Спасителя. Този велик Божи избраник бил определен да приготви пътя на Единородния Син Божи, идващ в света, за да предразположи и приготви хората за приемане на Иисус Христос със своята проповед за покаянието. Той подканял всички идващи при него в пустинята към разкаяние за греховете и към промяна начина им на живот. И Сам Спасителят, след встъпването в обществено служение на човешкия род, преди всичко се обръщал към хората със слово за покаяние. "Покайте се и вярвайте в Евангелието", призовавал Той (Мк. 1:15).

Под покаяние, за което проповядвал в пустинята свети Йоан Предтеча и което изисквал от хората Сам Спасителят, се разбира не само временното изповядване на греховете, а покаянието като добродетел, като постоянно разположение, постоянно старание да осъзнаваш своята греховност, да очистваш своето сърце със съкрушение и стремеж към добродетели. Ние трябва да гледаме на покаянието като на наш съществен дълг, който трябва да бъде постоянен и непрекъснат подвиг през целия наш земен живот.

Ние, братя и сестри, следва да помним, че Бог, като присъстващ навсякъде, винаги се намира с нас, взира се в нас, вижда всички наши помисли и дела, че Той ще ни съди на Страшния съд, където ще се открият всички наши мисли и дела, за които ние ще трябва да дадем отчет. И, както казва Свещеното Писание, едни ще отидат във вечния живот, а други – във вечната мъка (Мат. 25:46).

Да се постараем, братя и сестри, всячески да избягваме греха, да се борим с него, а ако попаднем под негово влияние, да не се отчайваме, но да побързаме отново да станем от падението и да принесем истинско разкаяние пред свещенослужителите. И това искрено разкаяние ще ни помогне да възстановим в душата си мира, спокойствието и единението с Бога. Амин."

Автор: Схиархимандрит Йоан /Маслов/

В рубриката "Съвременна Библия" – Честита Нова година! Сигурно си спомняте какво си пожелахте миналата Нова година. Нещо от типа: "Да сме живи, здрави и много късмет!" Пожеланията - те са онова, което искаме да ни се случи, което искаме да преживеем. Да бъдем живи и здрави, обаче, не е всичко. Там, от двете страни на Христос бяха разпънати двама разбойници, които някога бяха живи, здрави..., но какво от това?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40