Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васильовден е! Почитаме Св. Василий Велики

Св. Василий, стенопис в църквата „Богородица Перивлепта“ в Охрид
Снимка: Wikipedia

На 1 януари източноправославната църква празнува Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква. Това обясни за Радио Видин свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия:

"Великият учител на църквата Св.Василий се родил в град Кесария , Кападокийска около 330 година при царуването на император Константин Велики..."

Св. Василий завършил с отличие кесарийското училище, където се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов. Образованието му продължило в Константинопол, а по-късно и в Атина – център на културата и просвещението. Младият Василий получил богати познания по философия, литература, риторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.

През 364 г. той се завърнал в Кесария, приел презвитерски сан и станал близък помощник на Кесарийския епископ Евсевий. В продължение на шест години св. Василий се изявил като незаменим пастир за кесарийските християни. След смъртта на еп. Евсевий те го избрали за свой епископ през 370 година.

С голяма всеотдайност той организирал създаването на благотворителен институт, като около новопостроения храм бил изграден голям комплекс, съдържащ болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите, които приютявали болни и недъгави, крайно бедни бездомници и сираци.

Израз на своята православна вяра и богати духовни дарования, св. отец дал в творенията си, като при това постигнал изумително хармонично съчетаване на теорията с практиката. 

Св. Василий вдъхновено разкрил същността на основополагащия християнски догмат за Свeтата Троица, като разяснил как всяко от Трите Лица на Света Троица е със Свой личен Ипостас с лични отличителни свойства, но при обща за Трите Лица природа. Св. Василий дал ръководство за истински християнски живот в своите монашески правила, тълкувал Свещеното Писание, като особено в изясняването на Шестоднева разкрил големите си богословски, философски и естественонаучни познания, проявил се и като литургист, съставяйки литургия, известна и до днес под името “Василиева литургия”.

Св. Василий починал на 1 януари 379 г. едва навършил 49 години.


В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания.

Най-важният обичай на Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи късмета – и в зависимост дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за следващата година.


Жертвеният петел се пълни с ориз или се пече със зеле – това е и основното ястие на празничната трапеза. На масата също така се слага пача от заколеното на Коледа прасе, мед, орехи, жито, ошав и баница с късмети.

В ранните часове на 1 януари, още преди зазоряване, тръгват сурвакарите – деца на възраст между 5 и 12 години. Те обхождат домовете на всички близки и съседи и ги благославят със сурвакницата – сурова дрянова пръчка, огъната под формата на буквата Ф и украсена с пуканки, кравайчета, сушени плодове, преплетени бели и червени конци. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: „Сурва, сурва година!”, а самата сурвакница има роля на магически жезъл. Произходът му обаче остава неясен – непознат е както за останалите славяни, така и за азиатските народи, които живеят на земите, населявани някога от прабългарите. Няма данни за такъв ритуал и при траките. Затова сурвакането може да се нарече уникален български обичай.


Днес имен ден празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Василена,  Василия, Василий, Васо, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла и Въто.



По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00