Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година на духа в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Чист и непресъхващ извор, който ме зарежда и усмихва, който ми вдъхва кураж и вяра – това е съприкосновението ми с читалищата в нашите села и градове. Въпреки комерсиализирането на живота, те са примери на чиста обич и посвещение към културата и духовното въобще. Посвещение, отговорност и съзидание – това са читалищата - оживени в нашия Северозапад от нашите обикновени хора.

В Берковица отбелязахме два респектиращи юбилея - 150 години от създаването на читалището в Берковица и 120 години от организирането на първия духов оркестър. Два месеца – април и май, продължиха проявите, пищни и изпълнени с радост, един празник на хората, на наследството, на родовата памет. Да, нито духовата музика може да се закрие, нито читалищната институция, нито желанието на хората да се събират и да пият жива вода от изкуството, ако мога да перифразирам Радичков. Това се доказва всеки миг в нашия край. Доказаха го и още две читалищни годишнини. През август НЧ "Просвета 1922" в с. Горно Озирово навърши 100 години. Празникът събра млади и стари, много гостуващи състави от региона под надслова "Живи култура и традиции".

Секретарят на читалището Георги Яначков е от онези местни колоритни хора, които горят в танца и певческото изкуство. Той направи от ТФ "Стрешер" и ТФ "Росна китка" еталон в цялата страна, нищо че селото наброява едва 180 човека. По време на концерта, вечерен,  спря токът, но това не попречи на съставите да продължат да излизат на сцената. Неописуема емоция, сякаш присъстваш на посвещаване и ритуал.

Подобно усещане изпитах и преди месец, когато в с. Говежда, община Георги Дамяново, отбелязаха 95 години от създаването на местното читалище "Пробуда 1927". С чисто сърце и много старание бе усилието на кмета и председател на читалищното настоятелство Младен Миронов Георгиев да направи един незабравим празник за местните и за гостите. Е, получи му се. Впечатлена бях от местния танцов състав и двете певчески групи.

Успешна бе тя и за театралния състав на берковското село Замфирово, които имаха честта да играят пиесата "Варено жито", написана специално за тях от Стоян Николов – Торлака. Пиесата и играта на местните самодейци обраха овациите на публиката в целия Северозапад, а нашият приятел Торлака, уви – вече ги аплодира от небето. Радвам се да отбележа и десетото издание на алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста 2022" –  една победа на моженето и стремленията на главния редактор Мартен Калеев и екипа, както и на авторите.

И понеже духовното има много измерения, и по-важното, то не е привилегия единствено на някакъв елитарен клуб, искам да ви припомня няколко "Пожелания и благословии у българския народ", събрани от Мариана Дабева, с предговор от проф Михаил Арнаудов:
Да сте доброчести!
Бог да ни пази от сиромашия и от простотия!
Бог да ни пази от преправени светци!
От нас песен, от Бога здраве!
Ти мене зарадвал, а Господ – тебе!
Да си прост и благословен!

Искам да завърша с думите на нашия чудесен писател Мартен Калеев, който написа на 31-ви декември: "АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН..."
Защото… отдавна живея в Северозапада! И му принадлежа!
Защото тук нещата са и така, и иначе, ама не съвсем "така"!
Да, ще сменим календара, но душата ни ще остане все същата. За да се противи на бакалските сметки, на житейската логика и да ни нашепва:
"Ако искаш истинско сбъдване и през новата година, пробвай с добро! То е спасителната котва на големия кораб "Живот" в пристана "Остани човек завинаги"! Дори в Северозапада, с който България започва или свършва!"
Доброчеста да е Новата 2023 година!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50