Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 1 януари 2023 година

3
Снимка: Красимир Каменов

Честита нова година. В първия ден на новата година отправяме пожелания да е по-успешна. Кметът на Монтана Златко Живков отправи своето послание в края на миналата и началото на настоящата година и ще се обръне към жителите на общината от ефира на Радио Видин. Ще си припомним интересни материали излъчени през годината. Коледната украса е станала неизменна част от подготовката за един от най- светлите християнски празници - Рождество Христово. Изработването на сурвачката пък е част от новогодишното украсяване и стара българска традиция. Започваме да слагаме коледната украса още от Никулден. Кога обаче трябва да свалим украсата? Ще получим отговор на този въпрос от анкета и от етнографа д-р Сашка Бизеранова. В началото на годината излезе от печат книгата „Село Ружинци, Белоградчишко“. Книгата има по-скоро научен (но до известна степен и популярен) характер, като техният подбор е уникален за едно краеведско изследване. Книгата е в памет на Таска Йосифова - дългогодишна учителка по български език и литература в с. Ружинци, а нейната дипломна работа за говора на селото заема голяма част от книгата. Съставител и редактор на сборника е Рашка Йосифова, нейна сестра и главен асистент във Великотърновския университет. Ще посетим и село Алтимир за да си поговорим с Павлина Иванова и за нейният труд "Следи през времето". Книга, която е посветена на бележитите личности родени в белослатинското село Алтимир. По време на пандемията майстора грънчар от Враца, Куман Жеков записваше видеа със забравени игри от миналото и ги показваше във Фейсбук за да видят всички как са се забавлявали едно време при липсата на телевизори, телефон и интернет. От него ще си припомним и как се готви Караятак /морунаж/ в оцетен сос. За финал Дедо Скръц ще ни готви. Бъдете здрави.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов

Галерия

Вижте още

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев ...

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00