Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Ана Кочева: Има ренесанс на диалектите

Проф. Ана Кочева
Снимка: БГНЕС

Българският език разполага с над 100 диалекта, които надхвърлят границите на страната. Всеки един от тях вече може да се проследи чрез Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Платформата е изготвена от Института за български език към Българската академия на науките (БАН). Картата представя различни региони от страната и чужбина, където се говори на български диалекти, описани посредством кулинарната тематика.



Учените разкриват, че българските говори всъщност са много устойчиви и изчезването им е силно преувеличено. Ръководителят на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН проф. д-р Ана Кочева, която е част от екипа, направил проучването, посочва, че диалектите, които обичайно съществуват в устна форма, започват да се развиват и писмено в интернет пространството. Това е нещо, което до преди 15 години никой не е вярвал, че може да се случи.


"Всички прогнози за преждевременната смърт на диалектите се опровергаха, особено през последните години. В последните 10-15 години установихме своеобразен ренесанс на диалектите, аз и моите колеги от секцията по българска диалектология, защото слава Богу, имаме възможност да бъдем изключително често на терен, да осъществяваме своите диалектни проучвания, същевременно да наблюдаваме и езиковия пейзаж в интернет - нещо, което напоследък се случва с особено голяма интензивност."


Според проф. д-р Ана Кочева диалектните форми в Северозападна България са доста по-различни от останалите.


"Северозападът е едно особено място, затова защото северозападните български говори са изключително устойчиви. Те са много интересни и същевременно са диференциални, т.е. много повече се различават от всички останали."



Интерактивната карта, разработена от БАН, е колкото езикова, толкова и кулинарна, допълни още професорът. Целта е чрез отделните рецепти да се представи местният диалект.


Приготвяне на местни рецепти от видинското село Кутово

"Имахме късмета, че във вашия край попаднахме и в Брегово, и в Кутово, и в Старопатица. Това са все едни много интересни села, които за нас бяха изненада в кулинарно отношение, в които първо срещнахме превъзходни хора, хора, които отвориха домовете си, къщите си... Широки души има във вашия край, буквално го казвам, освен интересни и специфични говорни особености. Другото, което ми направи впечатление, то е характерно за българската кухня навсякъде, но във вашия край е по-специфично, е, че има доста сериозна интерференция на кухнята оттатък Дунав. Само в Северозапада успяхме да запишем една рибена чорба, която местните в Кутово наричат "саламура де пеще". Доста очевидна е тази румънска заемка."


Учените работят четири години по този проект. Картата предоставя възможност на желаещите да изпращат видео и аудио материали, с които да се допълва информацията в нея.


Целия разговор с проф. д-р Ана Кочева, както и тънкостите в рецептата за типичната за село Кутово "саламура де пеще" може да чуете в прикачените файлове към публикацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30