Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха кръста на Йордановден в Северозапада

26
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Мартин Миланов от Монтана спаси за трети път богоявленския кръст, съобщават от Общината. Стотици хора се събраха около езерото Монтанензиум за ритуала. Празникът започна в църквата „Свети свети Кирил и Методий” с литургия, отслужена от архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия. След нея свещеници и богомолци с литийно шествие се отправиха към езерото Монтанензиум, където по традиция се извършва ритуалът. 

Монтана

Общо 23-ма смелчаци скочиха да открият кръста в студените води. За трети път светинята спаси 21-годишният Мартин. Младият мъж работи във фирма за монтаж на соларни панели и спортува всяка свободна минута. Победителят беше благословен от свещениците и възнаграден от кмета. Всички участници в богоявленския ритуал получиха по 20 лева. Големият кръст по традиция ще бъде пазен от кмета на общината, малкия кръст ще пази Мартин.


  

35- годишният видинчанин Теодор Рачев извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Видин. Той е семеен, с едно дете. Работи като шофьор в куриерска фирма. За втори път участвам сподели той за радио Видин:


"Да бъдат здрави всички и да се обичат! Хубаво е чувството да извадиш кръста, пожелавам на всеки да изпита това чувство."


Теодор Рачев хвана Богоявленския кръст във Видин

Теодор получи от видинския владика Даниил златно кръстче, а от общинската администрация парична премия. Тази година само трема от записалите се четирима участници скочиха за кръста.  Във Видин честването на празника започна със Света божествена литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", която беше отслужена от Видинския митрополит Даниил. От 11:00 часа литийно шествие тръгна от храма през Крайдунавския парк до крепостта "Баба Вида", където беше извършен Велик водосвет, освещаване водите на Дунав и беше спуснат Светия кръст в реката. Радио ВИДИН предава на живо във Фейсбук страницата си честването на празника във Видин.


Кристиян във ВрацаТийнейджър от Враца извади разпятието от водите на река Лева днес. 16-годишният Кристиян пръв стигна до богоявленския кръст, с който митрополит Григорий освети речните води. Над 40 души се хвърлиха да спасяват кръста. 


Най-малкият беше на 15 години от село Костелево, а най-възрастният на 48 от Враца. Ритуалът започна с шествие от паметника на Христо Ботев на централния площад в града до моста на река Лева при разклона за село Згориград, предвождано от представителна рота от военно формирование 54 990. След хвърлянето на кръста бяха осветени бойните знамена на единственото военно формирование в Северозапада. Кристиян си тръгна с подаръци от кмета Калин Каменов и владиката Григорий. По-рано през деня врачани се поклониха пред паметника на Христо Ботев, почитайки 175-годишнината от рождението му.


За четвърти път 28-годишният ломчанин Симеон Алексиев извади кръста на Йордановден в Лом. И тази година той дари паричната си премия за ремонта на спортната зала в града. Още 11 смелчаци скочиха в реката за разпятието по време на Богоявленския ритуал, който се проведе на понтон №2 в Дунавския парк. Отец Нестор, енорийски свещеник към катедрален храм „Успение Богородично”, отслужи богоявленски водосвет за здраве и благополучие, а кметът Георги Гаврилов поздрави присъстващите и пожела на всички здраве и късмет през новата година. Освен за ремонта на спортната зала, Симеон е правил дарение с паричните си награди на Народно читалище "Постоянство 1856" и на общинската болница "Св. Николай Чудотворец". 

Лом


Виктор Цолов извади кръста от студените води на Стакевска река край белоградчишкото село Горен чифлик. Той е син на пожарникаря Петър Цолов, който многократно е участвал в ритуала и няколко пъти е бил победител. За пръв път Виктор скочи във водите на Стакевска река заедно с баща си миналата година. Сега той участва в ритуала сам. 

с. Горен чифлик

„Не само на мен, а на всички пожелавам здраве“, каза Виктор. Девет бяха участниците, осмелили се да участват в ритуала. Всички получиха грамоти и парични награди, осигурени от Община Белоградчик. Кметът Борис Николов поздрави имениците и победителите и пожела на присъстващите:


„Всички да сме живи и здрави и тази година да е много по-добра от миналата.“ Рекорден брой хора дойдоха както от града, така и от околните села, за да присъстват на ритуала. Тържествата по повод Богоявление по традиция се организират от Видинска света митрополия, Община Белоградчик и кметството в с. Чифлик.


Традицията в Чипровци на Йордановден да се хвърля кръста и да се дава курбан датира още от 18 век. Откакто се помни 49-годишният Лилян Лилянов фамилията му прави курбан и от ранни зори казаните къкрят:


"На пра-пра-прадядо ми, на над 100-150 години е тази къща и това си е традиция... Събираме се, който иска да участва в курбана, купуваме овен, коля се на оброчния кръст долу, тук го разфасоваме, всички помагат, прави се курбан-чорбата, изнася се навън, освещава се от свещеника, отиваме в реката, скачаме за кръста за здраве."

Чипровци

Неговият племенник Антонио Антонов е категоричен, че ще продължи традицията на рода му:


"Продължаваме напред и се надяваме да се разшири празникът, да го празнуват и други семейства и да вярват в традицията."


Игуменът на Чипровския манастир отец Йоан и местни свещеници отслужиха литургия.


Шестима смелчаци се хвърлиха във водите на река Чипровска Огоста. Красимир Симеонов участва за четвърти път и четири пъти спасява кръста:

Чипровци

"Живея в София и си идвам по празници, с приятели. Да сме живи и здрави! Редовен съм тук, идваме да се веселим. Чакам го с нетърпение цяла година."


Кметът на Чипровци Пламен Петков награди с парични премии смелчаците:


"Като всяка година се събираме много хора. Реката ни е много хубава, времето е хубаво."


Преди 69-години Мариета Костова в тази река е кръстена на този ден:


"Била съм на 15 дена и са ме къпали тук, в реката."


Свещениците поръсиха казаните с курбана и питките. Всеки от присъстващите на оброка в Чипровци си тръгна с канче чорбата и светена вода от празника Йордановден.


Във Вършец 17 смелчаци скочиха за кръста в Банския вир. От водите на река Ботуня реликвата спаси Ивелин Тодоров, а кметът Иван Лазаров го възнагради с 300 лева.

Вършец

В Георги Дамяново кръста от водите на река „Дългоделска Огоста” спаси Кристиян Любомиров. Във водите влезе и архимандрит Нифот. В Говежда първи до кръста достигна Силвестър Йорданов. Победителите получиха парични награди от кмета на общината Нина Петкова. Утре, на Ивановден, ритуалът с кръста ще бъде изпълнен в село Копиловци.

Георги Дамяново

В Бойчиновци и във Владимирово кръста на Богоявление извади Валентин Симеонов, а в Лехчево първи до реликвата стигна Марио Мирославов. Кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев пожела здраве на победителите и ги награди с по 100 лева. Останалите получиха по 20 лева поощрителни награди.



Мездра22-годишният Божидар Ватов хвана Богоявленския кръст във водите ба река Искър на Йордановден в Мездра. Той пожела на всички:


"Да са здрави и успешни. Традицията да продължи!" Божидар получи от Настоятелството на храм „Свети Георги Победоносец” 100 лева, както и материална награда от Община Мездра. Само четирима бяха тази година смелчаците, които скочиха в Искър за кръста.


В най-голямото мездренско село Зверино и тази година /за седми път/ организираха най-мащабният Богоявленски ритуал. Стотици се събраха при река Златица, където отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет и хвърли кръста във водата. Над 50 мъже скочиха да го спасят, а късметлията тази година беше 37-годишният Петър Тодоров. В реката се изви традиционното вече мъжко хоро, а след това всички се хванаха около огъня под звуците на гостуващите каба гайди.


И в мездренското село Оселна извършиха ритуала по спасяването на Божия кръст. Във вира в местността "При навеса" скочиха 14 смелчаци. Кръста успя да хване 16-годишният Александър, който взе 100 лева и календар за награда. До ритуала догодина кръстът ще стои в неговия дом и ще носи здраве на цялото му семейство.

По публикацията работиха: Любо Андреев, Жоро Александров, Петко Котларски, Владимир Недев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22

Читалище "Цвят" отбелязва патронния си празник

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" отбелязва своят празник.  Днес се навършват 154 години от основаването на културната институция. "Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30 часа ще започне празничният концерт за..

обновено на 28.04.24 в 07:17

Цветница е

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:10

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43