Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Меджидиев: Ситуацията с недостига на медикаменти в аптеките във Видин не е тревожна

3
Снимка: радио Видин

Здравният министър д-р Асен Меджидиев продължи и днес с проверката си в аптеките във Видин. По думите му ситуацията не е толкова тревожна и я определи като "овладяема".

"Недостиг има, но на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите – че липсват 300 живото спасяващи медикамента", каза Асен Меджидиев.

"В момента наистина по-голямото затруднение е пулмикорт, но на централно ниво имаме около 6000 опаковки, очакваме другата седмица още 4000, в края на месеца чакаме пак пулмикорп, но под друго търговско наименование – той си е с генерика будезонид, същият състав, просто друго търговско наименование, но и него ще го има.

Вентолин имаме като турбухалер, имаме и 6000 опаковки в момента нова доставка, чакаме следващата седмица още 4000."

По думите му "единствената липса в момента, която отчитам по аптеките, е на амоксиклав суспензия за деца, но го има в таблетна форма".

"Мога да кажа отговорно, че почти всички останали антибиотици – и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Нямаме панцеф, който е трета генерация, но има ксимебек на Sandoz, който също е цефалоспорин трета генерация. Говоря за суспенция за деца, детски антибиотици", каза министър Меджидиев и добави:

"Не отчетох недостиг на други антибиотици в аптеките. Говоря от първа линия. Нещо, което аз влизам и питам дали мога да си го закупя".


Проблемът, който д-р Асен Меджидиев открива е, че в някои аптеки не е направена заявка към доставчици при липсата на даден медикамент или ако е налична такава, то тя е само към един доставчик.

"Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Изискваме по аптеките, ако има липса, да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките. Понеделник, вторник ще имаме резултати от проверки в складовете, но пак ви казвам, ние горе долу сме наясно с наличностите в складовете. Въпроса е какви заявки се отправят и дали има проблем с това дали има наличност по складовете, а да е отказана доставка  към съответната аптечна мрежа."

Министър Меджидиев препоръчва аптеките да не разчитат само на един доставчик, защото в крайна сметка "трябва да се помисли и за потребността на пациента".


След като здравният министър д-р Асен Меджидиев посети видинската болница „Света Петка“ заяви, че недостигът на някои медикаменти не е от миналия месец. Според думите му липсата на лекарства е от няколко години:

"Давам пример с "Фраксипарина", той е в недостиг от повече от година, да не кажа две, но имаме заместители на него - "Клексан" има в мрежата и се ползва, със същото действие, затова го казвам. Така, че болниците са достатъчно гъвкави, за да могат да намерят заместителите на това, което като конкретно търговско наименование го няма в аптечната мрежа, но има заместителите. Аз затова ще призова и вчера пред вас го казах, лекарите да бъдат малко по-флексибилни, да се изписват медикаменти, да се следи генериката им, да не се мисли само за търговското наименование на продукта. И пак призовавам всички пациенти, да не се създава някаква паника, тъй като това което аз виждам в аптеките в момента, тъй като съм лекар, ако някой продукт го няма, веднага в аптеката намирам продукт със същия състав и със същата генерика, просто на друг производител."

Здравния министър призова и аптечната мрежа да не дава медикаменти на пациенти без изписана рецепта от лекуващия лекар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00