Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете загина при катастрофа край Враца

Снимка: Жоро Александров

Дете на около 3 години и половина загина при тежка катастрофа, станала снощи край Враца. Пътно-транспортният инцидент е станал на около 2 километра преди отклонението за Криводол от обходния път на Враца. Трасето беше критикувано за състоянието си часове по-рано от регионалния министър Иван Шишков, който беше на посещение в Северозападна България.


Лек автомобил "Пежо", който се движел към областния град по второкласния път, е напуснал платното за движение и се е преобърнал в канавката. На място загива най-малкият пътник – детето, което не се е возело в задължителната седалка. То било открито без жизнени функции от пристигналия на място екип от Спешния център. Впоследствие на мястото пристигат още 2 линейки и пожарникарски екипи. Към Спешния център са закарани майката на загиналото момченце и мъжът, който е седял вдясно до шофьора.


Според първоначалната информация от полицията, шофьорът не е употребил алкохол и наркотици, преди да седне зад волана. Вероятната причина за инцидента е управление на автомобила с несъобразена с пътните условия скорост и проливният дъжд, който валя вчера над Враца и региона.


Шокирани от новината за смъртта на детето, негови близки атакуваха снощи медиците от Спешния център във Враца. Наложи се намесата на полиция, която да охлади страстите и да защити медиците. Покрусените роднини обвиняват за смъртта на детето спешния екип, който бил пристигнал твърде късно. Бабата и дядото на жертвата обвиниха лекарката, пристигнала с първата линейка, че е била пияна, поради което се наложи още снощи да й бъде взета алкохолна проба:


"Полицаи викаха какво правите. Аз ги изкарах и двамата. Внучето и снахата аз ги изкарах. И викам, и им се моля, пожарникарите там, викам елате да вдигнем колата. Моля ви се, аз сам вдигам колата, а те седят отстрани. Защо? Защото сме роми ли... Ние трябваше да си изкараме детето, че нямаше кой да го изкара, че докторката седи отстрани мъртва пияна..."


Медици от Спешния център опровергаха версията на близките. 


"С идването ни казаха, че има катастрофа. Колежката също е дошла две минути преди мен и е тръгнала на катастрофата. Няма забавяне, детето е докарано от моята колежка. Заради тези обвинения най- вероятно ще се наложи легално да се вземе кръвна проба, за да се доказва тази истина."


Според медиците на тел. 112 бил подаден сигнал за ранен човек, а не за пострадали в тежко ПТП, които са в критично състояние.


Тази сутрин състоянието на майката на загиналото дете е стабилно. Тя е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма в болница. За малкия пътник обаче не е имало никакъв шанс за помощ, тъй като е получил тежка черепно-мозъчна травма. До ескалацията на напрежението се стигна поради липсата на информация какво е състоянието на момченцето, потвърдиха неофициално от полицията.


Припомням, че това е вторият подобен случай на напрежение пред Спешния център. Преди около година десетки потърсиха сметка от медиците за действията им, след като във видео беше показана издъхваща майка пред очите на невръстния си син на входа на Спешния център, докато чака за приемане и преглед. Разследването тогава доказа, че починалата е била в напреднал стадий на онкологично заболяване, но имаше наказан служител на болницата заради нехуманното му поведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00

Художничка гостува със самостоятелна изложба живопис в Мездра

По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“ , съобщават от местната управа. Вернисажа уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е завършила „Архитектура“ в Университета по..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Над 100 автори участват в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“ , организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра , съобщават от Общината. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам* в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)** - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра,..

публикувано на 16.04.24 в 11:23

Беседа "Агрокултурни полезни и практични съвети" ще се състои във Видин

Беседа за практики в овощарството още се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин . Секретарят на читалището Любомир Илиев обясни: "Ще организираме беседа с агрокултурни съвети, практични, полезни, които са за резитба и калемене. Наш лектор ще бъде Иван Попов, агроном, който се занимава много сериозно с темата за резитбата и за..

публикувано на 16.04.24 в 10:07

Криминално проявен от Борован отива на съд за домашно насилие

Районната прокуратура във Враца, чрез Териториално отделение – Бяла Слатина, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 40-годишен мъж от с. Борован заради системен тормоз над роднините си .  Обвиняемият е криминално проявен. Срещу него има 66 водени заявителски материали и 11 криминалистични регистрации. Осъждан е 19 пъти...

публикувано на 16.04.24 в 09:54

Във Враца ще обновят сгради за 8 милиона лева

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради , анонсираха от местната управа във Враца . Общината има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека, покрития плувен басейн, залата за тенис на закрито, както и..

публикувано на 16.04.24 в 09:48

Увеличават се популациите на дивеча в Монтанско

Кафява мечка забелязаха в Балкана над Чипровци. Увеличават се дивите животни на територията на ловно-рибарско сдружение „Огоста" Монтана Да се види мечка, в тази част на Западна Стара планина, в района на Чипровци, е голяма рядкост. Десетилетия ловци не са натъквали.  „Мечката е забелязана при таксацията, съобщи Ася Тодорова , специалист „Ловно..

публикувано на 16.04.24 в 07:50