Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 8 януари 2023 година

22
Снимка: Красимир Каменов

Нов и интересен. Таова  е "Неделник". Изключително успешно приключи изминалата година за деца от Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом – Враца. В последните две седмици на годината те получиха отново грамоти от различни поетични конкурси от цялата страна. Сред наградените е и тяхната ръководителка Горица Маджарска, която разказва за успехите. На 6 януари във Враца се проведе Ботева вечер. Тогава в малката зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ на РИМ – Враца беше излъчен документалният филм „Ботев – истини в сянка“ на Бойко Младенов. Авторът на филма Бойко Младенове  от град Годеч ие учител по физкултура и руски език в местната гимназия. Обществен деятел, организирал през годините множество разнообразни извънкласни дейности. Страстен природолюбител и истински патриот. Какво го накара да създаде този документален филм можете да чуете от него. Наа 27 декември в големия салон на читалището в село Долно Озирово беше премиерата на книгата "На седем километра от Вършец" от Давид Давидов и той ни разказва за тази любопитна среща.  Рилските езера и Белоградчишките скали, Мусала и Калиакра, Мелник и пещерата Проходна с Божиите очи… Безчет са красотите на България, пред които тръпнем от възхищение и които показваме на всеки наш гост от чужбина, за да запомни и обикне страната ни. Макар малка по територия, тя е скътала в себе си толкова много удивителни места, че дори ние, българите, не познаваме доста от тях. Затова Радио България реши да покани Любомир Ангелов от издателство „Българи“, който покрай естеството на работата си и страстта към пътешествията много обикаля из страната. С него ви разхождаме из някои слабо утъпкани от туристите кътчета, които, въпреки своята непопулярност, впечатляват и си струва да бъдат видени и изживени. Разговор с него проведе колежката от радио България Миглена Иванова. За финал Дедо Скръц ние приготвил вкусни рецепти. 
Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30