Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несъгласни с изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста" излизат на протест

Снимка: Радио Видин

В Монтана излизат на протест срещу изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста". Предвижда се инвестиция за един милиард лева, но според организаторите няма яснота какъв ще е икономическият, социалният и екологичен ефект. 


"Всеки един проект и инвеститор в България, който и да дойде, процедурата е една. Отива в РИОСВ (Регионална инспекция по околната среда и водите- бел.авт.), или ако е стратегически инвеститор- в Министерството на околната среда и подава заявление. След като подаде заявлението, от съответната институция му отговарят, че начинът за реализиране на това инвестиционно предложение е или да се направи оценка за въздействие върху околната среда, или няма нужда от това нещо. По този начин, ако се направи това, вече има участие на хората и на населението. Те ще видят параметрите на тази инвестиция. Ние в момента имаме голословни оправдания от страна на управляващите, че инвестицията е за един милиард лева и единственото, което искаме е по-широка яснота и повече гласност за тази инвестиция", каза Спасимир Спасов, председател на Управителния съвет на Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Огоста"- Монтана.

 

Язовирът "Огоста", който е сред най-големите в България, е проектиран със съвсем други цели, каза Димитър Куманов от Сдружение "Балканка":


"Сега изведнъж, този язовир, огромна част от него министърът на икономиката обяви, че ще се покрие с плаващи фотоволтаици, което като цяло ще измени напълно условията за съществуване на екосистемите в този язовир. Първото и най-вредно въздействие е, че изобщо достъпът на слънчева светлина под тези фотоволтаици ще бъде прекратен. От друга гледна точка, комплексните и значими язовири в България, най-важната им функция и предназначение е да намаляват риска и щетите от наводнения. Това е най-важната функция на тези язовири и те при никакви обстоятелства не трябва да се използват, за да се разполагат вътре в тях каквито и да е съоръжения." 


Протестът ще е утре, 14 януари, от 10 часа до бившата камгарна фабрика на входа на Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село- първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00