Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 области на България са "донори" на работна сила за чужбина

Автор:
Снимка: БГНЕС

Единайсет области у нас са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Над 5 на сто от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище и Хасково е заминало зад граница през последните 10 години. Предпочитаните държави за полагане на труд през последните пет години са основно държави от Европейския съюз. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия. Това показват данните от проучване, осъществено за Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Основната причина българските граждани да търсят работа в чужбина, според изследването, е заплащането. Близо 96 на сто от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Данните показват, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място. 


Попитахме видинчани защо българите все по-често търсят трудова реализация извън България:


"Няма работа тука, там има. Тук не можеш да изкараш 2 лева. Беше номер едно нашият град, стана най-бедният, последната спирка на гарата - последните сме станали ние тук. Там ни осигуряват осигуровките, осигуряват ни работа... А тук, ако нямаш осигуровки, после в болницата не те приемат в България, а в чужбина не те питат за осигуровки, не те питат за пари, не те питат за нищо - веднага те приемат... А тук, в България, пари ти искат в болниците и осигуровки да имаш, а ако нямаш осигуровки и нямаш пари си седиш вън... Демокрацията. Строят се смени икономически, а не политически и се разсипа икономиката, сега и онова, което сме имали, го няма. Явно има някаква ниша за работа и хората ходят... За по-голяма заплата. Привлича ги уреден живот и по-големи заплати. Имам дъщеря в Италия. Тя е завършила висше образование тук, обаче не можа да си намери работа. С мъжа си отиде, внучката от 4 годинки - сега тази година завършва 13 клас. Чисти, ходи да чисти, а зетят работи в едно предприятие - добре са, финансово са добре."


В чужбина работят хора на всякаква възраст – от 18 до 55 години. Преобладават обаче активните българи над 30 години, сочат данните на Инспекцията по труда. От гледна точка на пола мъжете преобладават в съотношение 53% към 47%, но делът на жените постепенно нараства с повишаване на възрастта, като при възрастовата група 46 - 55 години те вече доминират. 


Николай Хараламбов от Видин работи в сектора на туризма в Ирландия. Преди това той беше част от екипа на Радио ВИДИН. Попитахме го защо е избрал тази работа:


"Предполагам, както и повечето ни съграждани са предпочели - за пари. Основно това е причината, честно казано... Стандартът на живот тук е много по-висок, парите са съвсем други и в годината мога да си позволя поне 4-5 почивки, съвсем спокойно."


Николай Хараламбов казва, че един ден, когато се пенсионира, с удоволствие ще се върне в България, защото е страхотно място за живеене като природни дадености и климат, но по думите му политически и икономически ситуацията тук е трудна за описване.


Данните от изследването сочат още, че през последните години делът на хората, които заминават зад граница, намалява. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения заради коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25