Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 януари 2023 година

Снимка: Радио Видин

Окончателен проект за Подробен устройствен план  - План за регулация и застрояване за преструктуриране на ж.к. "Васил Левски" ще бъде подложен на обществено обсъждане във Видин,съобщават от Общината. 


96% от българите са притеснени от нарастващите разходи за живот в целия Европейски съюз, според проучване на Евробарометър. От европейските политики за подпомагане, обаче трябва да се възползва първо държавата, за могат да се възползват и кметовете на Общини, коментира в „Посоките на делника“ кметът на община Мездра Иван Аспарухов. 


Безработицата достигна през декември най-ниското равнище за месеца от 4.7%, отчитат от Агенцията по заетостта. 9 938 са започналите работа с посредничеството на бюрата по труда през декември, новорегистрираните безработни са 153 944, сочат данните. Бизнесът е заявил 5 542 работни места - най много в преработващата промишленост, държавното управление, хотелиерство и ресторантьорство и търговия. Най-търсените професии през месеца са били персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници по събиране на отпадъци и работници в добивната и преработващата промишленост.


Нови доставки на липсващи в аптеките у нас антибиотици и антивирусни препарати се очакват през тази седмица. В близките дни трябва да заработи и мярката, обявена от здравния министър през миналата седмица, според която лекарите и фармацевтите ще имат достъп до информация за липсващи и налични лекарства в складовете на едро. Съветникът на здравния министър Аркади Шарков обясни за БНР, че с приоритет ще бъде осигуряването на медикаменти за деца.


Броят на децата с вирусни инфекции се е увеличил драстично. Това обикновено се дължи на грипния и на респираторно синцитиалния вирус, каза вирусологът проф. Радостина Александрова. Не се препоръчва лечението в домашни условия, още повече при липсата на някои медикаменти в аптеките. Рискът от развитие на сериозни усложнения при децата до 1 година е голям, допълни проф. Александрова. 

След инцидент с паднала мазилка от тавана на покрития плувен басейн във Враца кметът Калин Каменов разпореди незабавна проверка. Предстои компрометираната част от покрива да бъде ремонтирана от специализирана фирма, съобщиха от Община Враца.


Поставените на Телеграф капия временни обезопасителни пана са във връзка с констатации от проверка, извършена на 06.10.2022 година от представители на Министерство на културата, и дадени указания, на основание чл. 72, ал.3 от Закона за културното наследство /ЗКН/, за аварийно-временно укрепване, с оглед опазване живота и здравето на гражданите на Видин. Това обясниха от Община Видин в отговор на въпроси на Радио ВИДИН за законосъобразността на мярката, предизвикала възмущение сред видинчани и реакция на местни политици.


Депутатът от "Демократична България" Любен Иванов проведе открита приемна във Видин. Според него гражданският дебат трябва да продължи и занапред по важните теми за общините, региона и държавата.


Правителството на ГЕРБ е подпомогнало 10-те общини във Врачанска област с 50 милиона лева между 2018 и 2020 г., докато е било на власт, обяви на пресконференция във Враца народният представител от ГЕРБ Петя Аврамова.


От днес започна събирането на местните данъци и такси за 2023 г. Жителите на Община Видин могат да заплатят данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци, данъка върху превозните средства, патентния и туристическия данък, както и таксата за притежаване на куче. 


Близо 170 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец. След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. Националната агенция за приходите (НАП) поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори, съобщиха от офиса на НАП във Видин. 


Броени дни остават до честването на празниците Йордановден и Ивановден в Кула. Там те се отбелязват по стар стил- на 19-и и 20-и януари. Тяхното честване е свързано с обичая "Къпачи", който е с над един век история.


Родената и отраснала във Вършец Емилиана Стоименова ще представи втората си стихосбирка "Есента е атеист" за любителите на поезията. 33 стихотворения съдържа елегантно оформеното издание от издателство "Библиотека България". Стихосбирката ще бъде представена на 19.01.2023 г. от 16:00 часа в залата на хотел "Съни гардън".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58