Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биолог: От нас зависи да се чувстваме щастливи

Снимка: Радио Видин


Защо едни хора са по-щастливи от други? Това е един въпрос, който учените си задават много отдавна, а проучванията им показват, че при всички случаи генетиката има някакво отношение. Това каза проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките и посочи, че някои от тях дори изказват хипотезата, че вероятно 40% от това дали ще бъдем щастливи е генетично предопределено, а останалите 60% зависят от околната среда:


Проф. Радостина Александрова


"Появява се една доста интересна книга през 2005 година, в която трима учени описват три фактора, които стоят в основата на щастието. Това са обстоятелствата, както казват те, или околната среда, това е нашата умишлена дейност или нещата, които правим, и третото нещо, разбира се, това е нещото, което ни е зададено по принцип, тоест това е генетиката. И дори един от авторите прави опит да даде цифров израз и според нея 50% на практика имат генетична основа. Всичко това обаче са догадки и продължава да бъде така до 2016 година, когато в списание "Нейчър дженетикс" излиза една публикация. Всъщност това е най-голямото публикувано до момента проучване, в което са обобщени данните за 298 000 души. Проучването е ръководено от двама холандски професори, но в него влизат повече от 180 изследователи, в 145 изследователски центъра, в 17 държави. Всъщност това е най-мащабното проучване и то наистина показва, че има генетични варианти. Значи те идентифицират поне три генетични варианта, които са свързани с нашето субективно усещане, че сме щастливи. Те обаче разкриват и още нещо и това са гени, които са свързани с депресията, с депресивните симптоми, 11 гени, които пък имат връзка с невротичните състояния. Така че това е най-голямото проучване, което показва, че генетиката има отношение, но не трябва да я абсолютизираме."


Учените продължават да търсят отговори за връзката между генетиката и щастието и в резултат на работата им процентът на генетичната компонентна е значително понижен, обясни проф. Александрова:


"Това прочуване в „Нейчър дженетикс“ показва, че може би около 1% би могло да бъде обяснено с всички тези генетични варианти нашето различно усещане. Изобщо не бива да забравяме, че ДНК, която е много важна, знаем, че това е Книгата на живота и всеки един от нас се ражда с тази книга, но по никакъв начин не бива да възприемаме това като присъда, а следващото ниво е т. нар. епигенетика, тоест това дали това, което е записано в Книгата на живота, ще бъде прочетено, кога и как. Така че много неща са в нашите ръце и ние в голяма степен сме отговорни за нашето щастие, за това как възприемаме нещата от живота, за това доколко успяваме да оценим малките неща, които ни се случват и които всъщност на практика ни правят щастливи."


Учените търсят причините не само на щастието, но и на на точно противоположното състояние- на депресията. В световен мащаб от това състояние страдат най-малко 350 милиона души, смята се, че това ще бъде едно от заболяванията на бъдещето, ние вече го виждаме и в нашето настояще, каза още биологът. По думите ѝ учените продължават да търсят причините, за да могат да бъдат намерени и отправните точки, които да помогнат както за профилактиката, така и за лечението на депресията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00