Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин е против минералните води да бъдат приравнени към подземните (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Специалисти от общинската администрация във Видин разясниха пред жители на село Сланотрън (вижте видеото по-долу) докъде са стигнали с възстановяването на минералните извори от находищата "Видин", "Сланотрън" и "Градец", които се намират на територията на общината.


"За каузата и за минералните води зная много отдавна, може би отпреди 20 години. И зная колко лековити и колко полезни са и какво е значело за нашия регион... Към момента настина проектите за сондажите в трите находища, които са признати, които са влезнали в регистрите на Министерството на околната среда под номера като общинска публична собственост, със съответните заповеди за утвърдени експлоатационни ресурси и със съответните балнеологични оценки, независимо, че те са първоначални, ни дават съответните права да бъде издадено на Общината, като собственик, разрешително за водовземане за минерални води чрез нови съоръжения... Ние ги искаме с точно определена цел- за балнеолечебни нужди, защото те са специфични и за тях трябва специфичен подход при извличането им и след това за ползването", каза Виолета Георгиева, еколог в Общината.


Въпреки усилията на общинската администрация все още няма разрешително за водовземане.

"Нека да видим сондажа, нека да видим водата. Първият и основен въпрос, който сигурно ще стои пред общинското ръководство, дори пред държавата е направа на пречиствателна станция за тия минерални води, защото са много агресивни... Управата сега е поела инициативата да сондират, да направят сондажите. Нека намерят водата, защото по-възрастните от мен хора казват, че водата не стои тук... Никога на умира надеждата... Може би ще има някакъв успех. Аз съм оптимист и чакам с нетърпение това да се случи...", заявиха жители на селото пред Анжела Каменова.


Иницииране на взаимодействие между изпълнителната, законодателната и местната власт в страната,  по-тясно сътрудничество между неправителствения сектор и министерствата на туризма, здравеопазването, околната среда и на икономиката- това беше целта на проведена кръгла маса в Народното събрание за минералните води. На форума бяха обсъдени възможностите за разкриване, стопанисване, контрол и развитие на минералните води в България.


Народният представител от Видин Росица Кирова предложи на срещата да бъде създадена електронна карта на минералните извори, въз основа на която да се направи държавна стратегия за развитието им. Според нея в полза на цялото общество е да се използва ресурсът на лечебните минерални води, защото това би могло да помогне за повишаване на качеството на живот и икономическия растеж, за привличането на туристи, както и за създаването на заетост, особено в слаборазвити региони.


"България разполага с над 240 находища на минерална вода и техните ресурси са оценени на повече от 5600 литра в секунда. Съставът и качеството на тези води варират в голяма степен. Техните температурни диапазони са между 20 и 100 градуса. Това е съществен ресурс, чиято употреба би могла да спомогне за повишаване качеството на живот и икономическия растеж както на регионите, така и на страната", каза на форума Росица Кирова.


Минералните води в България не са разработени достатъчно. Това посочи Цветелина Лукарска- председател на Националната камара на минералните води в България:


"Всяка една минерална вода в България може да лекува ред болести. Това, което е слабо засегнато в момента, не е разработено, не се практикува достатъчно с пълния си потенциал... Предложение на госпожа Кирова за изработване на 3D карта вече е факт. Ние вече започнахме и работим. Вече е факт разработването на енциклопедия на минералния ресурс на Република България..."


Всеки един регион ще бъде описан със своите минерални ресурси. Работи се и електронен вариант за улеснение на всички лекари в страната, за да могат директно да уведомяват пациента коя вода е необходима за неговото възстановяване, допълни Цветелина Лукарска.


"По последни данни на Геологическият институт при БАН (Българска академия на науките- бел.ред.) 70 процента от минералните води в страната не се използват. Основната употреба на вода е за балнеологията. Също така се използва за бутилиране на минерална вода. През последните 25 години се изградиха над 40 съвременни предприятия за бутилиране на минерална вода. По-малко от 3 процента се използва за отопление, основно за земеделието", заяви на форума доцент Мирослав Кръстанов от Геологически институт при БАН.


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


Видео от срещата в село Сланотрън:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48