Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благово - селото без кражби и празни къщи

13
Снимка: Радио Видин

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е Пчелица, за кратко се казва и Върбица, а до 17 октомври 1949 г. носи името Ново село. 


Около 500 души живеят към момента в Благово. Местните хора разказват, че животът тук е спокоен и няма кражби:


"Нормално, селото е близо до града и всичко живо по града работи. Старците нямат автобуси, иначе тук младите, селото е до града, много близо и с коли, всеки си има кола. Тук още от едно време всички си работят в града. Има и много нови къщи, богати хора. Кражби няма, така си ни стоят колите, незаключени... Горе-долу нормално, имаме си магазини тук, само превоз дето нямаме. Ходя да ми слагат системи в хемодиализата, ловя берковския рейс в 10 часа... Няма доктор, няма аптека, доктор - в града... Няма да се промени нищо, докато не се променят тези отгоре... Бедно живеем. Подиграват ни отвсякъде с минимални пенсийки и ако не произведеш нещо, нищо няма да имаш... Добре, където не може - го бутаме, оправяме се." 


Кмет на селото вече четвърти мандат е Лъчезар Асенов. Той разказа какви са предимствата на Благово:


"Селото ни е може би едно от най-близките села до областния център Монтана... Събота, неделя, почивните дни, празнични, лятно време си идват хора от други градове. Близка дестинация сме до Монтана и може би 30 процента от къщите са закупени от жители от други населени места. Последната къща, която се купи в Благово - семейство от Долно Белотинци дойде да живее в Благово. Благово, Горно Церовене, Долна Вереница, село Николово- в тези 4 села от общината търсенето е по-голямо от другите. 


Имаме проблеми с автобусния превоз, защото линия Благово- Монтана няма. Изпълняват се линиите Вършец- Монтана и Берковица- Монтана и това е. Имаме ж.п. спирка вече, не е гара. Има може би два влака надолу и два от Монтана за нас. Селото няма производство, за да има хората къде да работят. Три хранителни магазина. Основно в областния град работят хората. Пътуват повечето с коли - 80 процента са с коли, малко са с автобусите. Лекар нямаме в селото, също това е проблем. Селото е разделено между 25 и 30 джипита и хората си ги посещават на място, е същевременно и джипитата идват и на място, когато човек има нужда да бъде обслужен на място. Кражби нямаме. Имаме проблем с инфраструктурата - като всички населени места. Това е най-големият проблем- инфраструктурата на селото и с това разрастване на жителите е хубаво да се мисли за канализация и за нов водопровод с пречиствателна станция. Това без съдействието на Общината и Министерството е невъзможно, ние сме пряко зависими от тези институции. Всяка година в края на годината задаваме какво имаме желание да направим през следващата година. Кметът на общината винаги е откликвал, но някои работи не зависят и от него. Може би последните 2 години, с рязката смяна на правителства и нови управленци, също ни доведе до тази криза."


Какви удобства са създадени за младите жители на селото, обясниха кметът Лъчезар Асенов и главният специалист на кметството Татяна Ангелова:


"Детска градина нямаме и училище нямаме. Учат във 2-ро училище децата за основно образование, а детската градина- в 9-та. Автобус сутрин кара, на обяд връща, следобед децата, които са на занималня, вечер в 7 часа втора смяна. Така че децата и от детската градина и от училище са извозвани от общината... Приблизително около 40 деца с детската градина и класовете между 9 и 12 клас."


Това, че селото е разположено в близост до главен път по-скоро помага на местните, проблем е високата скорост, с която превозните средства минават покрай селото. В петък и събота, когато е пътникопотокът от София към Северозапада, пътят до селото е изключително натоварен. В този участък има и автобусна спирка и пресичането е много трудно, казват местните. Събираме подписка в момента, обясни Лъчезар Асенов:


"Трябва съдействие на Областно пътно, Община Монтана, КАТ. Предполагам, че има условия да се направи или полегнал полицай, или светофар за пешеходна пътека, защото същият път  Лом - София, на който сме и ние, попада и в село Пишурка - там има два полегнали полицаи... Случвало се е вечер катаджии да стоят с патрулката на спирката, аз съм свидетел, да спрат движението, за да могат хората от автобуса да преминат."


Кметът добави, че усилено се работи да се обособи място за пресичане. 


Читалището в Благово е с нов председател. То продължава с попълването на кадрите, необходими за функционирането му, обясни Лъчезар Асенов:


"Читалището е в процес на смяна на ръководството. В момента читалището не работи, иначе докато имаше дейност празнувахме празници в читалищния салон... Нямаме танцова или певческа трупа, библиотеката по принцип разполага с ен на брой книги, имаме компютърна зала, спечелихме проект с мултимедия. От "Глобални библиотеки" преди години спечелихме три компютъра и мултимедия".


Новите къщи и младите хора - това е хубавото на нашето село, коментира за финал кметът Лъчезар Асенов и допълва, че имат голяма нужда от видеонаблюдение, което, въпреки липсата на кражби, е необходимо, за да внесе допълнително спокойствие. 


Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Синдикатите с нови искания за доходите

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да..

публикувано на 30.01.23 в 10:45
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11