Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Георгиев, АКАБ: Превенция, а не по-високи глоби

МВР (отново) предлага по-строги санкции за нарушителите на пътя

Снимка: Радио ВИДИН



По-високи глоби за превишена скорост и употреба на алкохол зад волана: това са част от по-строгите санкции за нарушителите на правилата за движение, които предлагат от МВР.

Актуализацията на глобите ще бъде факт до няколко месеца, ако промените бъдат одобрени на обществено обсъждане

Според предложенията на вътрешния министър Иван Демерджиев на шофьора да бъдат отнети 12 контролни точки, ако дрегерът покаже между 0,8 и 1,2 промила алкохол. При повторно нарушение, санкцията става 20 точки, а не както досега – 15.

Войната по пътищата може да се разреши чрез качествена превенция, посочи Красимир Георгиев, изпълнителен директор на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

"Едва ли това е точно становището на министъра, то е дадено от тези покрай него. Знаем кои са покрай него. За КАТ знаем - на тях никога не им стига, искат всичко, като банката са. Няма нужда от превенция, от обучение, ако ги питаш тях, от обучение на собствените кадри, дайте им само да искат големи санкции. Аз бях в една телевизия и попитах следното: подобри ли се безопасността на пътя, при все че санкциите се вдигат всяка година в последните 3-4. Ако идеята е само да чегарим, положението никога няма да се подобри. Ние не подкрепяме продължаване на завишаване на санкциите. Тяхните мотиви са странни: средната заплата се качила, минималната се качила, като че ли това е някакъв такъв задължителен разход като парното, ток и т.н. Смятам, че можем да постигнем бързи успехи към намаляване на ПТП-тата и убитите, ако наблегнем на превенцията: да се върне, например, отнемането на точките при превишена скорост. Има един хубав член от ЗзДП, който казва, че водач, който извърши грубо нарушение поради непознаване на правилата за движение, му се отнема свидетелството за управление до успешно полагане на изпит отново. Искам да ви кажа, Вие можете да проверите, има 2-3ма човека в цялата страна, които са отишли на проверочен изпит. В годините преди промяната във всеки четвъртък в КАТ в София имаше по 20 човека на такъв изпит. Обърнахме го само на пари и глоби, а превенцията е точно това - да му отнемем свидетелството, да го накараме да учи, да се яви на изпит, да започне да си опича акъла. Ефектът е много по-голям. Тези, които предлагат високите глоби, изобщо не си дават сметка, че глобяват и близките на нарушителя, техните семейства, жени, деца, възрастни родители".

Репресивното мислене в "Пътна полиция" е наследство от милицията, допълни експертът и уточни, има нужда от спешна реформа в КАТ.

"С риск да бъда малко краен, но на тази институция е променено само името. Променено е още нещо: че хубавите неща от същата институция с предишното име са премахнати и е останало само лошото. Срещаме изключително голяма некомпетентност на пътя от страна и на самите контролни органи. Трябва да кажем, че за да тръгнем към някакъв ред, тези които контролират за спазването на реда и трябва да го наложат, трябва да бъдат перфектни по отношение на познанието си на тази материя. Тогава вече можем да изискваме от тези зад волана да имат не по-малко познания".

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в населено място от досегашните 12 точки се предвижда да се отнемат 18 точки. За неправилно изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението, ще бъдат отнемани 13 вместо досегашните 10 контролни точки. За каране в аварийната лента на магистрала шофьорите ще губят 10 контролни точки. 

Ще намалее ли пътният травматизъм с предложените промени? Темата коментираха видинчани.

"Добро решение, разумно, трябва да се промени мисленето на хората, мярката е добра предупредителна и наказателна... Прекалено много поправки, а резултати няма... Полицията трябва да си върши работата, вместо да си играе на бумащини... Хора пият, карат, хванат го, ама го пуснат, а законът трябва да бъде строг към водачите, които са нарушители...".

Завишава се броят на отнеманите точки за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. За повторно нарушение е предложено да се отнемат 20 контролни точки. За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки се увеличават от 5 на 10.

До 13 февруари могат да се правят предложения и бележки към наредбата на вътрешния министър.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23