Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин опрости на многопрофилната болница 400 000 лева задължения

Предложението беше гласувано на заседание на Общинския съвет.
Снимка: Радио ВИДИН


Община Видин опрощава задълженията за местни данъци и такси на многопрофилната болница в града, която е с над 90% държавно участие. Общинският съвет гласува в бюджета за настоящата година да бъдат заложени 400 000 лева, с които да се изплати дългът. При обсъждането на дневния ред Валери Василев, от групата на ГЕРБ настоя точката да бъде оттеглена, тъй като за решението няма правно основание, но предложението му не беше прието.

"Не смятаме, че това е начинът, по който ще се помогне на болницата. Болницата е акционерно дружество с голям процент държавно участие. Вместо ние да помагаме на министъра на здравеопазването, който ще прави оздравителен план, нека да направят оздравителния план така, че да си платят на нашата бедничка община данъците и такса смет. Ако решим по-нататък да направим някакво дарение или да свършим нещо конкретно- да, но на този етап смятаме, че това, освен всичко, е и незаконно."

За подкрепа на болницата призова Димитър Велков. 

"Не съм изненадан от позицията на ГЕРБ, не знам дали и СДС участва в това протакане. Това продължава шест години... Премина през различни процеси. Имаше протести, тежки. На хората не им достигаха пари, изнемогваха. Една част от тях се разбягаха по други болници, а сега ревем, че нямаме медицински специалисти и експерти." 

При обсъждането на предложението председателят на Общински съвет- Видин Генади Велков коментира.

"Хубавото е, че правото не е точна наука като математиката и аз се нагледах на това колкото юристи, толкова мнения. Нагледах се на това как съдии различни състави един и същ казус го решават по коренно противоположни начини.  Може би наистина е някакво нарушение, какво от това. Държавната финансова  агенция, когато установи такова нарушение, ще глоби кмета или заместник- кмета...Нашата работа е да помогнем бързо на болницата, да могат те да си внесат оздравителния план, да предприемат необходими действия, за да могат да работят."
Задълженията от близо 400 000 лева са от 2017 година. От лечебното заведение подготвят оздравителен план и очакват помощ от Министерството на здравеопазването. Болницата ще трябва да плати  обезщетение от 780 хиляди лева на близки на родилка, починала през 2014 година. Има и текущи задължения, каза икономическият директор Людмил Цветанов.

"Болницата в момента дължи около 800 000 към доставчици, редовни задължения и 750 000 банков кредит. Просрочени задължения нямаме нито към банката, нито към доставчици. Задълженията са към персонала и текущите, които са към милион, но те са изплатени. Някъде около 3 000 000 са общите задължения на лечебното заведение, които са текущи."

Да се намери законосъобразен начин да се помогне на видинската болница, призова общинският съветник Цецко Иванов. След като предложението беше гласувано, той коментира.
"Това действие, което днес направи Общинският съвет е целесъобразно, то обаче е незаконосъобразно и една ревизия от Сметна палата и АДФИ ще извърши начет за тези изразходвани пари. Нашата дейност е подзаконова. Законът за публичните финанси изрично е определил в чл. 45 ,ал. 2 за какво могат да се харчат общински пари. Не могат да се харчат общински пари за помощ на търговско дружество. Има законова забрана, освен това чл. 128 от този закон забранява да извършиш разход със средства, които не са в бюджета...Моята философия беше такава- не можем да дадем публичен ресурс без нищо. Можехме да вземем решение срещу тези 400 000 лева да получим акции от болницата. Ставахме 20 % от общия дял на акциите и можехме да поискаме място в борда на директорите, защото публична тайна е, че болницата не върви. Публична тайна е, че Общинският съвет не може да се дезинтересира от съдбата на болницата, а за да можем да влияем за управлението на болницата, трябва да си увеличим акционерния капитал, да поискаме място в борда и с ефективни действия да управляваме. Правилното управленско решение, и то законосъобразно, беше да дадем съгласие да дадем 400 000 лева, срещу което да ни се прехвърлят 40 хиляди акции. Това са 17 % от общия капитал на дружеството."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30