Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Момиче от Видин ще учи в Оксфорд

Снимка: Фейсбук

Елена Радулова от Видин е приета да учи в университета в Оксфорд, специалност "Класическа археология и антична история". Тя е на 17 години, като от 3 години учи в английския град. До 9 клас е ученичка във видинската математическа гимназия. Мечтата ѝ е била да получи образование в Англия, и съвсем „случайно“ в края на 2019 година успява чрез агенция да кандидатства да продължи образованието си в английско училище. След проведени  интервюта и изпити е одобрена. 


В английските училища се учи много, перфекционизмът е на първо място, точността и концентрацията в учебния процес се оценяват високо. Този начин на живот възприема и Елена, която разказва: 


"Беше ми трудно да се приспособя в началото... Но успях, училището ме прие много добре, учителите - подкрепящи, от гледна точка на комуникация не съм имала проблем... Определено ново за мен беше, че всичко се случва много бързо, хората са много концентрирани в работата си и много организирани... Липсата на усилие не е добре прието... Винаги съм обичала да уча и това не беше проблем за мен като култура... Високите очаквания бяха проблем, тъй като перфекционизмът тук съществува като култура...


На 10 януари научих, че съм получила оферта да уча в университета в Оксфорд... Кандидатстването се случва много рано... Кандидатстваме през онлайн сайт, мотивационно писмо подаваме защо искаме да учим дадена специалност и две есета по история изпратих... После бях поканена на интервю, като на него по-скоро се търси аналитично мислене и мотивацията за учене на този предмет...


Интересът ми към античната история пламна в 7 клас и трябва да благодаря на учителката ми по история Светлина Вълчева... "


Елена завършва средното си образование тази година, но преди това трябва да държи 6 матури, а на 1 октомври започва новата учебна година за студентите в Оксфорд. Не прави планове за бъдещето, в момента се е концентрирала в подготовка за изпитите.  


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
Вижте още
logopedia

Логопеди с безплатни консултации през март

Кампания за безплатни консултации организира през месец март платформата logopedia.bg .  Поводът е отбелязването на Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди са приели за свой професионален празник. През тази година кампанията ще премине под наслов "Провери, за да знаеш!" и се фокусира върху създаването на..

публикувано на 30.01.23 в 17:40

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места

86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци.  След като историята на жената достига до..

публикувано на 30.01.23 в 17:30
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

"Час при зъболекаря": Изборът на пломба

Изборът на вида пломба е предимно решение на зъболекаря, но пациентът също може да изрази своето желание. Това обясни в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин. Тя поясни, че пломбите, които се поставят са два вида -  бели, които са фотополимерни или химиополимерни, в зависимост от начина на втърдяване, и..

публикувано на 30.01.23 в 16:35
Мигриращ скакалец

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните . Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост.  Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН  Кремена Дервенкова ,  председател на Асоциацията на производителите и преработвателите на..

публикувано на 30.01.23 в 15:05

"Тайната на Димана" ще бъде представена в Берковица

Една специална литературна среща организират издателство "Бард" и Народно читалище "Иван Вазов- 1872" в Берковица . Тя е вдъхновена от живота и творчеството на Вилия Борисова - видна берковчанка, която ни напусна преди година - учител, общественик и журналист, с ясно изразени позиции, които представяше като дългогодишен редактор на в. "Ком"...

публикувано на 30.01.23 в 10:03

"Неделник" от 29 януари 2023 година

Тук е "Неделник" 446. Акцента днес е спектакъла "Песен за огън и лед" в Оряхово . Невероятен празник. Предлагам ви среща с едни наистина чудесни хора от Оряхово - Боряна Маринова, Росен Добрев, Илиян Тодоров, Христина Цонева, Иван Минков и много други. Народният празник Сурва се организира за първи път в Оряхово, а "Огън и лед" е спектакълът,..

публикувано на 29.01.23 в 13:50

Вяра без дела е мъртва

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей , началник на митарите и богат за онова време човек. Ние хората, много бързо и много лесно даваме оценка на поведението на някого, още повече..

публикувано на 29.01.23 в 08:00