Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Катя Антонова - най-четеният детски автор за 2022 година

3
Снимка: фейсбук

Писателката Катя Антонова беше отличена като най-четен детски автор за 2022 година на осмата церемония по връчването на наградите на Столична библиотека. През последните години името на твореца присъстваше сред най-четените автори – през 2021 г. зае второ място, но за първи път получава най-високото отличие. 


"Това е едно от най-големите отличия, които се присъждат... Не бях изненадана, но това не означава, че не бях много развълнувана. За мен беше много емоционален моментът, когато получих наградата... С петата книга за Ванилия поредицата ще приключи, но това не означава, че героинята ще изчезне. Раждат се и растат нови деца, които ще се запознаят с Ванилия. Сега очакваме премиерата на театър "София", представлението „Феята от захарницата“, което ще се играе на сцената на „Сълза и смях“. Двете премиери ще бъдат на 18-и и на 19-и февруари.


Моите деца много се вълнуват, свикнаха, че към мен има засилен медиен интерес, но наградата ги впечатли... Никой не се радва, че поредицата за Ванилия приключва... Много обичам всичките дейности, с които се занимавам, обичам децата, обичам да пиша, обичам да подготвям нова книга. Трябва да намеря време за почивка - това, в личен план, е целта ми за новата година."


Книгите на Катя Антонова са "Рибка", "Двете кралства",  "Какво значи да си силен", "Феята от захарницата". Наскоро представи и петата книга от поредицата за Ванилия, със заглавие „Ванилия Величественова Всемогъщова“. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още
logopedia

Логопеди с безплатни консултации през март

Кампания за безплатни консултации организира през месец март платформата logopedia.bg .  Поводът е отбелязването на Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди са приели за свой професионален празник. През тази година кампанията ще премине под наслов "Провери, за да знаеш!" и се фокусира върху създаването на..

публикувано на 30.01.23 в 17:40

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места

86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци.  След като историята на жената достига до..

публикувано на 30.01.23 в 17:30
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

"Час при зъболекаря": Изборът на пломба

Изборът на вида пломба е предимно решение на зъболекаря, но пациентът също може да изрази своето желание. Това обясни в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин. Тя поясни, че пломбите, които се поставят са два вида -  бели, които са фотополимерни или химиополимерни, в зависимост от начина на втърдяване, и..

публикувано на 30.01.23 в 16:35
Мигриращ скакалец

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните . Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост.  Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН  Кремена Дервенкова ,  председател на Асоциацията на производителите и преработвателите на..

публикувано на 30.01.23 в 15:05

"Тайната на Димана" ще бъде представена в Берковица

Една специална литературна среща организират издателство "Бард" и Народно читалище "Иван Вазов- 1872" в Берковица . Тя е вдъхновена от живота и творчеството на Вилия Борисова - видна берковчанка, която ни напусна преди година - учител, общественик и журналист, с ясно изразени позиции, които представяше като дългогодишен редактор на в. "Ком"...

публикувано на 30.01.23 в 10:03

"Неделник" от 29 януари 2023 година

Тук е "Неделник" 446. Акцента днес е спектакъла "Песен за огън и лед" в Оряхово . Невероятен празник. Предлагам ви среща с едни наистина чудесни хора от Оряхово - Боряна Маринова, Росен Добрев, Илиян Тодоров, Христина Цонева, Иван Минков и много други. Народният празник Сурва се организира за първи път в Оряхово, а "Огън и лед" е спектакълът,..

публикувано на 29.01.23 в 13:50

Вяра без дела е мъртва

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей , началник на митарите и богат за онова време човек. Ние хората, много бързо и много лесно даваме оценка на поведението на някого, още повече..

публикувано на 29.01.23 в 08:00