Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проведе се обществено обсъждане за минералния извор в Градец

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе днес. Изменението касае промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец, от „обработваеми земеделски земи“ в територия „предимно производствени дейности“. Това обясни пред гражданите началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов:


"Това е въпросът за минералните извори, с който Община Видин ще кандидатства за развиване на по-нататъшни действия, като сондиране и изваждане на минералната вода на повърхността и след това разработване. Тази в село Градец, която днес ще обсъждаме, е с питейни свойства, така че там може да се пристъпи и към бутилиране и други дейности, които ще благоприятстват развитието на целия регион."


Арх. Митко Славчев е направил разработката на промяната на предназначението на имота:


"След като бъде запозната обществеността във ваше лице с тези намерения, бъдещите стъпки са съгласуване на проекта и одобряване от Общинския съвет на община Видин, след което ще се смени предназначението на територията и чак тогава могат да се предприемат съответните инвестиционни проекти, кандидатстване по програми, инвестиции и строителство."


Жители на видинското село Градец се надяват водата от минералния извор да бъде използвана за бутилиране и за балнеолечение.


Вижте още

Снимката на 30 януари 2023 година

Деца от група „Звездички”, от Детска градина №4 „Калинка”, облечени в  кукерски костюми , посетиха Община Монтана. Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Местната управа на Враца иска разрешение от съветниците за..

публикувано на 30.01.23 в 18:00

Турски шофьор опита да прекара валута за 860 000 лв. през Дунав мост 2 в тенджера

Митнически служители откриха недекларирана валута за близо 860 000 лева при проверка на товарен автомобил на граничния пункт на Дунав мост 2 . Тирът, управляван от турски гражданин, е спрян на влизане в страната. Общо 47 000 британски паунда са намерени в шкафа за хранителни провизии, скрити в тенджера. Още 385 000 евро са открити в областта..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Трима пострадаха при катастрофа с монтанска линейка край София

Лекарка, медицинска сестра и мъж пострадаха при сблъсък между лек автомобил и линейка на  Спешна помощ-Монтана   на Околовръстния път в София . Инцидентът е станал малко след полунощ, съобщиха за БНР от столичната Спешна помощ. Пострадалият 30-годишен мъж, който е управлявал колата, е в кома. Лекарката и медицинската сестра от линейката са с травми..

публикувано на 30.01.23 в 16:56

Обезопасиха шахти във Видин

Шахти във Видин , за които беше сигнализирано, че са отворени, вече са с поставени капаци. Това показа проверка на Радио ВИДИН. Шахтите се намират в тревните площи на Крайдунавския парк. Общинският съветник Борислав Василев сигнализира за тях на последното заседание на местния парламент. Потърсихме отговор от Общината и от там обещаха седемте шахти..

публикувано на 30.01.23 в 15:23

Видински ученик получи национална награда по математика

Възпитаникът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Николай Евгениев постигна четвърти резултат във възрастова група "10 клас" на Националното зимно математическо състезание и е отличен със специална награда , съобщават от учебното заведение. Десетокласникът победи в конкуренция от над 60 състезатели...

публикувано на 30.01.23 в 14:44

Малки кукери гониха злите сили в Монтана

Деца от група „Звездички” , от Детска градина №4 „Калинка” , облечени в кукерски костюми , посетиха Община Монтана . Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Няколко месеца децата, с помощта на..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Мъж от Лом загина на място след инцидент на пътя

Шофьор на лек автомобил е починал на място след удар в железен стълб за улично осветление в Лом , съобщават от полицията.  Инцидентът е станал на 29 януари, неделя, около 12.20 ч. на ул. "Пристанищна" в крайдунавския град. 62-годишен водач от същия град при управление на лек автомобил „Опел Астра“, движейки се от ж.п. гарата към общинския пазар,..

публикувано на 30.01.23 в 11:22