Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Област Монтана е сред лидерите по еднодневни трудови договори

Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана
Снимка: Любо Андреев

Област Монтана е сред лидерите в България по използване от работодатели на еднодневни трудови договори. Промяната влезе в сила от 2015 година, припомни Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана:


"Като се направи географски преглед на нещата сме малко като изключение тук на територията на Северна България. Болшинството големи количества еднодневни трудови договори са повече в Южна България- Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Монтана е някъде на около 4-5 място в страната по брой еднодневни договори, които са регистрирани." 


Най-често еднодневни трудови договори се използват в строителството и селското стопанство. През 2022 година в област Монтана са издадени 16 000 договора, с 1000 повече от предходната и със 7000 повече от 2020 година.


"2015 година е приет този текст в Кодекса на труда. Първата година, разбира се не знаеха и работодателите, и работниците, и ние нямахме опит все още, и сме имали около хиляда и няколко такива договора."


През миналата година няма регистрирани случай на трудова злополука, каза още Димитър Петров: 


"Институцията, която разследва трудовите злополуки е НОИ. Те разследват, те се произнасят трудова ли е, не е ли трудова и така нататък."


Вижте още

Снимката на 30 януари 2023 година

Деца от група „Звездички”, от Детска градина №4 „Калинка”, облечени в  кукерски костюми , посетиха Община Монтана. Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Местната управа на Враца иска разрешение от съветниците за..

публикувано на 30.01.23 в 18:00

Турски шофьор опита да прекара валута за 860 000 лв. през Дунав мост 2 в тенджера

Митнически служители откриха недекларирана валута за близо 860 000 лева при проверка на товарен автомобил на граничния пункт на Дунав мост 2 . Тирът, управляван от турски гражданин, е спрян на влизане в страната. Общо 47 000 британски паунда са намерени в шкафа за хранителни провизии, скрити в тенджера. Още 385 000 евро са открити в областта..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Трима пострадаха при катастрофа с монтанска линейка край София

Лекарка, медицинска сестра и мъж пострадаха при сблъсък между лек автомобил и линейка на  Спешна помощ-Монтана   на Околовръстния път в София . Инцидентът е станал малко след полунощ, съобщиха за БНР от столичната Спешна помощ. Пострадалият 30-годишен мъж, който е управлявал колата, е в кома. Лекарката и медицинската сестра от линейката са с травми..

публикувано на 30.01.23 в 16:56

Обезопасиха шахти във Видин

Шахти във Видин , за които беше сигнализирано, че са отворени, вече са с поставени капаци. Това показа проверка на Радио ВИДИН. Шахтите се намират в тревните площи на Крайдунавския парк. Общинският съветник Борислав Василев сигнализира за тях на последното заседание на местния парламент. Потърсихме отговор от Общината и от там обещаха седемте шахти..

публикувано на 30.01.23 в 15:23

Видински ученик получи национална награда по математика

Възпитаникът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Николай Евгениев постигна четвърти резултат във възрастова група "10 клас" на Националното зимно математическо състезание и е отличен със специална награда , съобщават от учебното заведение. Десетокласникът победи в конкуренция от над 60 състезатели...

публикувано на 30.01.23 в 14:44

Малки кукери гониха злите сили в Монтана

Деца от група „Звездички” , от Детска градина №4 „Калинка” , облечени в кукерски костюми , посетиха Община Монтана . Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Няколко месеца децата, с помощта на..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Мъж от Лом загина на място след инцидент на пътя

Шофьор на лек автомобил е починал на място след удар в железен стълб за улично осветление в Лом , съобщават от полицията.  Инцидентът е станал на 29 януари, неделя, около 12.20 ч. на ул. "Пристанищна" в крайдунавския град. 62-годишен водач от същия град при управление на лек автомобил „Опел Астра“, движейки се от ж.п. гарата към общинския пазар,..

публикувано на 30.01.23 в 11:22