Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

| обновено на 26.01.23 в 15:58
Снимка: БГНЕС

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в световен мащаб за неговото ограничаване:


"Ракът на шийката на матката продължава да бъде един изключително сериозен здравен проблем както в световен мащаб, така и в Европа, така и у нас. През 2020 година в света са регистрирани 604 000 нови случая и 342 000 смъртни случая. През 2018  година той е бил на четвърто място и като честота, и като причина за настъпване на смърт. По принцип тежестта е по-голяма в развиващите се страни. По отношение на Европа това е заболяването, което на второ място при жените между 15 и 44 години, като всяка година се диагностицират по 33 000 нови случая и по 15 000 смъртни случая. Смята се, че в Европа ежегодно повече от 325 млн. момичета и жени са в риск да развият това заболяване. Най-честият причинител в огромния брой от случаите е т.нар. човешки папилома вирус. Всъщност това е една група от различни типове вируси, около стотина, от тях поне 40 могат да инфектират половите органи и около 15 са тези, които могат да предизвикат раково образувание, при това не само в областта на шийката на матката, въпреки че това е една от най-честите изяви, а изобщо в аногениталната област. Предполага се, че той е един от най-честите причинители на рак в областта на главата и шията. Това е един вирус, който се разпространява доста лесно, но пък добрата новина е, че точно защото става дума за вирусен причинител, би могло да се работи много сериозно и в областта на профилактиката. Тук има разработена ваксина, поне три ваксини са лицензирани и в Европа, и в света. Вече има доста данни за високата ефективност на тази ваксина, така и за нейната безопасност. Така че в световен мащаб се работи доста сериозно за профилактика на това заболяване. Световната здравна организация има програма, която обхваща периода до 2030 година. Идеята е дотогава 90% от момичетата да бъдат защитени с тази ваксина. Прицелните групи са момичетата от 9 до 14 години, преди да бъдат сексуално активни, при които дозите са 2, при повече от 15 години дозите вече са три. В Европа редица онкологични дружества предлагат пълно изкореняване на рака на шийката на матката, като за тази цел ударението ще падне върху ваксинирането както на момичетата, така и на момчетата."


Проф. Радостина Александрова


В страните от Европейския съюз (ЕС) смъртността  от рак на шийката на матката бележи едно непрекъснато намаляване. Не така е обаче у нас. Средната смъртност в страната ни е по-висока от средната за ЕС, обясни вирусологът:


"Ние сме на трето място след Румъния и Молдова. Петгодишната преживяемост също е по-ниска. У нас годишно се регистрират някъде около 1100-1200 нови случая. Броят на смъртните случаи е300-400, което означава, че всеки ден една жена губи живота си поради рак на шийката на матката – едно заболяване, което на практика може да бъде предотвратено. Хубаво е, че я има тази Седмица, за да припомним, че начинът да се преборим с това заболяване, виждаме че човешките папилома вируси имат много лица, биха могли да причинят различни ракови заболявания, не само на шийката на матката. Но ако говорим за рака на шийката на матката, разбира се, че първата стъпка е ваксинацията, следващата стъпка са редовните прегледи и лечението, ако се появят предракови образувания. Всъщност това е също една благоприятна страна при това заболяване, че това може да се хване в изключително ранен стадий, още преди да е започнал самият раков процес. Така че това са възможностите, от които абсолютно всяка една жена трябва да се възползва, защото това в крайна сметка е дълг към самите нас и към хората, които обичаме и които ни обичат."


Проф. Александрова обясни също, че ваксината срещу рака на маточната шийка се прилага в редица европейски държави. В някои от тях покритието е над 80%, а в други дори и над 90 на сто. 


"В една от последните публикации, които четох в списание "Ваксини", беше точно за високата ефективност, за високата безопасност на тази ваксина. За това, че тя дава защита както по отношение на рака на шийката на матката, но също по отношение на пероралните инфекции, по отношение на аналните инфекции. За съжаление, това е един вирус, чието разпространение не можем да предотвратим с използването на предпазни средства, не във всички случаи това е възможно. Така че ваксината върши една изключително добра работа. Има данни вече за ефективността и по отношение на момчетата. Аз мисля, че е добре да говорим за ваксините, за инфекциите, ако щете и за раковите заболявания, и нека това да бъде един непрекъснат разговор, не просто в дните и седмиците, защото това наистина е важно." 


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05