Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

Снимка: ПП Врачански Балкан

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в природата на елени лопатари. Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС – СЛРБ) кандидатства с проектно предложение по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Проектното предложение бе одобрено и през февруари  2020 г. Съюзът на ловците и риболовците в България подписа договора за безвъзмездна финансова помощ като бенефициент на проекта.


"Площта на цялото съоръжението е около 30 ха, като то е проектирано по такъв начин, че позволява доставяне и аклиматизиране на животните в него, след което поетапно част от тях или всичките на даден етап ще бъдат разселени извън съоръжението. Лопатарът е избран, защото той е един доста пластичен представител на семейство "Еленови", бързо се приспособява към средата, което е много важно в случая и това е една от основните причини да се спрем на него. Елените са доставени от Полша. Доставчикът е с дългогодишен опит в сферата на отглеждане на дивеч и доставянето със специализиран транспорт на живи животни", каза Ива Петрова – експерт към НЛРС – СЛРБ и ръководител на проекта.


Снимка: ПП Врачански БалканЕлените са с различна възрастова структура, за да се гарантира устойчивост на популацията и да има възпроизводство. За елените се полагат ежедневни грижи по подхранване, прави се ежедневен обход на съоръжението. Осигурени са фуражи за подхранване на елените - царевица, овес, люцерново сено, сол, както и специализирано оборудване за наблюдение за проследяване процесите по развитие на елените. Мониторингът ще се прави от експерт, с който Съюзът има сключен договор. Помощ оказват и местните ловци. Освобождаването на елените ще става поетапно. След като приключи проектът ограда ще остане за трайно ползване от ловците.


"Еленът лопатар е реаклиматизиран вид за България, като най-голямата популация в страната ни е в Източни Родопи. Но през последните години се работи много с вида и се разселват животни. На много места има вече стабилни популации, които обитават незаградени територии. Целта на съоръжението, изпълнено по проекта, е да аклиматизира животните, те да свикнат с местообитанието, след което да бъдат разселени в откритите площи", допълни Ива  Петрова.


Освен осигуряване на естествена хранителна база на лешоядите, се изграждат площадки за подхранване, предвидено е изолиране на опасни електропреносни стълбове, изграждане на изкуствени гнезда за подобряване условията на гнездене на лешоядите.


"В краткосрочен план се очаква да се гарантира на първо място опазването на черните лешояди, които се срещат в България, а в по-дългосрочен план очакванията са свързани със стабилизиране и увеличаване на числеността му", каза още Ива Петрова.


Проектът "Подобряване природозащитното състояние на черния лешояд, чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида" се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. По проекта е предвидено в четири Защитени зони (ЗЗ) по Директивата на Европейския съвет относно опазване на дивите птици да се изградят съоръжения за доотглеждане и разселване на елени лопатари. Една от тези зони е Защитена зона "Врачански Балкан", в чийто териториален обхват е изградено съоръжението "Мътница".


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05