Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за последващи действия за сондиране и изваждане на минералната вода на повърхността.


Арх. Митко Славчев е направил разработката на промяната на предназначението на имота:


"Такъв тип предназначение на територията не предполага директно разрешаване и предприемане на проектиране и строителство на каквото и да било, което е извън директното предназначение на територията – земеделска земя."


Изменението на плана ще бъде внесено за гласуване на заседание на Общински съвет – Видин, след което трябва да се изчака решение на Министерството на земеделието, с което се променя кадастралната карта и предназначението на територията, в която се намира минералното находище. Следва изработване на подробен устройствен план, с който се предвижда самото застрояване. Ще бъдат направени лабораторни изследвания, които ще покажат дали водата е годна за пиене и дали ще може да бъде бутилирана.


Румен Лилов- началник на отдел "Устройство на територията" в Община Видин заяви, че през 2020 година Общината е получила балнеоложка оценка от Министерството на здравеопазването за трите минерални извора в град Видин и селата Сланотрън и Градец. Тя е на база на лабораторни изследвания, които са правени преди години. Преди 1985 година за Сланотрън и Видин, а за Градец- през 1960 година.


"Тези два извора- в Сланотрън и във Видин, ние сме подготвили цялата документация за тях, тъй като там не беше необходимо преобразуване на земята, както тук го правим за Градец и сме подали документите в Басейнова дирекция- Плевен за разрешение за водоползване. Оттам очакваме да получим такова. След като приключим с процедурата за село Градец ще оформим пакета с документи и за село Градец и ще кандидатстваме и за него за получаване на такова разрешение за водоползване. След като получим разрешението за водоползване идва най-трудният момент- да намерим пари за сондиране, тъй като сондажите са дълбоководни и са между 1600 и 2000 метра под земята. За което ще е необходимо по 3 милиона за сондаж“, обясни Румен Лилов.


Ако средствата за тази цел бъдат осигурени, ще се пристъпи към самото сондиране. Тогава ще бъдат извършени нови лабораторни изследвания. От анализа на водата ще зависи дали тя ще бъде ползвана за бутилиране или за балнеология.


Жителите на село Градец желаят водата от този извор да се бутилира и да се направи балнеосанаториум, каза кметът на село Градец Илия Томов:


"Този извор ще има значение не само за село Градец, а и за община Видин."


Кметът на село Градец припомни, че сондажът е направен през 1960 година, изворът е термален с температура на водата 34-38 градуса. Изследванията от 1960 година показват, че водата става за пиене. Дебитът е бил 10 литра в секунда. Освен това на 50 метра дълбочина има подземна река, дълбока 4 метра, която извира от Връшка чука. Тръбите от сондажа минават през тази река. От нея също може да се бутилира трапезна вода, допълни Илия Томов.


На общественото обсъждане присъства и един от сондьорите работили на обекта през 1960 година- Тодор Станков:


"Ние разполагахме с къща до това място, където е правен сондажът... 1960 година завършихме сондажа. Аз бях втора смяна, когато избликна тази силна вода. Беше с много голям дебит... На това място също беше направена сграда, сграда с басейн. Водата беше толкова топла, че просто не можеше да си държиш ръката в нея. И е годна за пиене минерална вода..."


Общинският съветник Наталия Милкова, която работи в Регионалната здравна инспекция заяви на срещата, че в момента водата от извора не е годна за пиене:


"В момента водата не е годна за пиене. Тя има много амоняк в нея, има сяра. Ще трябва да се правят допълнителни сондажи, филтриране и т.н. Това е свързано с много големи инвестиции и така доста дългосрочни планове...."


Иван Попов, родом от Градец също припомни, че водата е ставала за пиене, а с годините минералната вода се е смесила с друга:


"Там, след като са корозирали тръбите, които са били поставени навремето при сондажа. Те са се прояли от високото съдържание на соли и се е смесило с по-високи сладководни води."


Тотка Илиева и Лидия Камарашка са жители на село Градец. Надяват се минералната им вода да бъде използвана отново:


"Дано да се случи, защото навремето е имало сграда с басейн и сме я ползвали доста години... Кой има проблеми със стомаха, ходи там да пие..."


Народният представител Любен Иванов днес съобщи, че очаква в оставащите дни до 3 февруари, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова да даде отговор на въпроси, които е отправил по темата.

Любен Иванов пита:

- Депозирани ли са от Община Видин в Басейнова дирекция „Дунавски район“ проекти за разработване на находища на минерална вода в гр. Видин, с. Сланотрън и с. Градец?

- Община Видин направила ли е искане за издаване на разрешително за водовземане от трите минерални извора?

- Басейнова дирекция „Дунавски район“ давала ли е указание (или искала ли е по някакъв начин) от Община Видин последната да промени искането си: от искане за добив на минерални води на искане за добив на подземни води?

- Какво налага водата да бъде класифицирана като подземна, а не като минерална?

-Кога Басейнова дирекция „Дунавски район“ ще издаде исканото от Община Видин разрешително за водовземане за трите минерални извора в гр. Видин, в с. Сланотрън и в с. Градец?


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05