Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вдигат цените на такси и услуги във Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Актуализират цените на такси и услуги в Община Враца. Предложението за промяната внася кметът Калин Каменов, а на 31 януари общинските съветници ще дискутират по темата на своето редовно заседание. Градоначалникът твърди, че цени и услуги не са повишавани от 12 години, като последната актуализация е от 2011 г.

Ако досега ползвателите на домашния социален патронаж внасят депозит от 60 лева, след промяната ще плащат по 80 лева на ОП „Социални дейности".

Промени ще има при тарифите за сватби и погребения. Най-тъжният ритуал вече ще струва не 350, а 460 лева и то в социалния му вариант.

Сключването на граждански брак също ще повиши своята стойност във Враца. Ако събитието е в делничен ден, двойките ще плащат 115 лева, а през почивните дни – 264 лева.

Ръст на цените ще има за някои от културните и развлекателни услуги във Враца. Поскъпват таксите за ползване на зали, фоайета, изложбени площи и тераси в Младежкия дом, както и на сцената в парк „Дъбника". Предвижда се и повишаване на цените за нощувка в хотел „Олимпийски надежди", за ползване на зала „Вестител" и плувния басейн.

Ще се вдигне и цената за вход в пещерата „Леденика", като възрастните вече ще влизат в природната забележителност срещу 15 лева, а ученици и пенсионери – срещу 12 лева. Возенето на атракционното влакче също ще има увеличение, съответно 5 лева за възрастни и 3 лева за деца, ако курсът е до Згориград, а ако е до „Леденика" цените са двойни - съответно 10 и 6 лева.


Вижте още

Над 200 души блокираха международния път Е-79 край врачанското село Краводер

Местни жители излезнаха на протест срещу лошото състояние на пътя. Движението беше ограничено за близо половин час по обяд. В протеста се включиха жители на селото и врачани.  "Тук е най-натовареният път от години. От Видин минават тирове и както виждате всичко се съсипва, то просто асфалта не подлежи на натиска на тировете. Батак.. От години..

публикувано на 27.05.23 в 15:10

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин.  Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода: "Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще..

публикувано на 27.05.23 в 14:09

Изпратиха походниците във Враца

На тържествена церемония от площад "Христо Ботев" бяха изпратени участниците в 75 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Кметът на Враца Калин Каменов поздрави походниците.  "Това е преживяване, свързано с почитта към героизма на Христо Ботев и неговите четници. Именно заради тяхната саможертва, ние..

публикувано на 27.05.23 в 13:11

Близо 30 ученици от Видин тръгват по стъпките на Ботевата чета

Видин изпрати група от 27 души, които тръгват по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". Всеки от участниците тръгна оборудван с ръчен багаж, включващ най-необходимите неща, а една от ученичките държеше и знамето на България с внушителни размери. До колко е важно да развее българския флаг след края на похода, сподели за Радио Видин момичето:..

публикувано на 27.05.23 в 12:58

Фестивал "От раклата на баба" правят в Кутово

V-ти Фестивал на народната носия "От раклата на баба" организират във видинското село Кутово. В рамките на проявата няма изяви на сцена, защото фокусът на събитието е насочен към народната носия, обясни за Радио ВИДИН секретарят на местното читалище Татяна Любенова . "Ще обърнем внимание на красотата на народната носия, на българската шевица...

публикувано на 27.05.23 в 10:18

Ще се гласува ремонта на Средношколското общежитие във Враца

С 6 000 000 лева се предвижда се да бъде обновено Средношколското общежитие във Враца, а разрешението за стартиране на дейностите по този проект се очаква да бъде дадено от мнозинството в общинския съвет. Докладната внася кметът Калин Каменов, а темата ще бъде дискутирана по време на следващото редовно заседание на местния парламент във вторник, 30 май...

публикувано на 27.05.23 в 10:05

Откриха тържествено "Ботеви дни" във Враца

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън край паметника на Войводата на централния площад официално бе дадено началото на тазгодишното издание на "Ботеви дни" във Враца. Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и ги призова да пазят паметта на Христо Ботев.  "Днес от нас не се изискват саможертви, а само да..

публикувано на 27.05.23 в 08:17