Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Социални инициативи във Видин помагат на деца от уязвими групи

Снимка: Радио Видин

Социален проект, който Община Видин изпълнява, помага на деца от уязвими групи и сeмействата им. Финансирането е за над един милион лева. Дейностите са започнали през 2016 година и приключват в края на месец юни, каза при представянето на изпълнението им заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова:


"Проект "Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин" е един от най-важните проекти, които Общината изпълнява, защото негова целева група са най-голямото ни богатство - децата. Проектът е с продължителност 84 месеца. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансиран е от Европейския социален фонд. Има и национално финансиране."


Сред дейностите, които се изпълняват, е педагогическа подкрепа за деца с увреждания да се интегрират в първи клас в масовите училища. Провеждат се ежемесечни консултации на бъдещи родители и такива с малки деца и до сега от тях са се възползвали 380 души. Включени са също подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията. Има и допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище, каза Росица Димитрова, ръководител на Общностен център- Видин, който предоставя услугите по проекта:


"Основните цели на проекта са превенция на социално изключване и намаляване бедността сред децата чрез инвестиране в ранно детско развитие, чрез предлагане на пакет интегрирани социални услуги, свързани с грижа за децата, за родителите от уязвими групи, както и за деца с увреждания и техните семейства."


Проведени са срещи с директори и преподаватели в детските градини, както и с кметове на по-малките населени места в общината, за да се стигне до по-голям брой родители и деца, каза заместник-кметът Десислава Тодорова.


Вижте още

Великденски пакети за хора в нужда от Северозапада

Самотноживеещи възрастни хора и семейства в затруднение от Северозапада ще получат хранителни продукти за Великден от фондация „Спаси човека“. От днес започва раздаването на пакетите, каза Йонка Иванова от фондацията: „Общо хората, които посещаваме са 120. Закупих яйцата, които ще получат за Великден, малко е по-рано, но сега имаме..

публикувано на 25.03.23 в 17:10

Конкурс определи най-добрите кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс "Вкусотиите на Северозапада" показа в Монтана традиционни летни ястия от региона. Първото издание премина при голям интерес. Участниците бяха приветствани от инициатора Лучия Лилова, председател на Съюза по хранително-вкусова промишленост към Научно-технически съюз-Монтана.  Кметът на Монтана Златко Живков приветства участниците и..

публикувано на 25.03.23 в 16:28

Майор Узуново празнува Благовещение (видео)

Благовещение  и началото на пролетта отбелязват във видинското село Майор Узуново. Празникът започна с водосвет за здраве, благополучие и берекет. Отслужи го отец Иван.  Гости са самодейците от читалищата в Антимово, Иново, Капитановци и Сланотрън. Всяко едно от тях участва с баница и питка в конкурс за най-добри печива. Победители в конкурса за..

публикувано на 25.03.23 в 15:25

Кампания подкрепя двойките с репродуктивни проблеми във Видин

Три безплатни ин витро процедури ще бъдат предоставени от Лайънс клуб Видин. По този повод от днес започва кампанията „Чуй благата вест на Благовещение“. В продължение на месец ще бъдат набирани документи от двойки с репродуктивни проблеми. Кандидатите е необходимо да изпратят актуални хормонални изследвания на жената и спермограма на мъжа на..

публикувано на 25.03.23 в 14:10

Отчетоха работата на районните съдилища във Врачанско

На територията на Врачански съдебен окръг работят пет районни съдилища в градовете Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово, пише в годишния отчет на Окръжния съд в града под Околчица. През миналата година правосъдие в тях са осъществявали 34 районни съдии по щат. При отчитане на действителната средна натовареност в окръга, за 2022 г...

публикувано на 25.03.23 в 12:50

Фондация "Искам бебе" на 16 години

Фондация "Искам бебе" празнува на Благовещение 16 години от създаването си. Колко са семействата, на които организацията е помогнала да чуят благата вест, е трудно да се посочи, каза координаторът за Северозападна България Здравка Гергова и добави: „Такава статистика никой не може да даде. Бебетата да са статистически над 3500, но те са може би..

публикувано на 25.03.23 в 11:36

Ден на търпението проведоха в Мездра

Ден на търпението се проведе в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра. Учениците изработиха стикери с послания и рамка, на която написаха: "Успехът е в търпението, заедно срещу тормоза". Всеки клас написа и свой девиз: " Търпението е сила и разум, търпението е щастие! Който притежава търпение е духовно извисен, добър и състрадателен! Търпението е..

публикувано на 25.03.23 в 11:05