Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл за 75-годишнината на ансамбъл "Мездра"

Юбилеен концерт-спектакъл "Да останем богати" ще се състои на 18 април 2023 година по повод 75 години от създаването на ансамбъл "Мездра". Сюжетът противопоставя материалното и нематериалното културно богатство на България през очите на младо българско момиче. В основата е потресаващата история на красива девойка, която решава да смени своята вяра с чужда, заслепена от материалното положение на своя избраник. Сюжетът вплита още красотата и разнообразието на нашето национално богатство - Българския фолклор, преминавайки през седемте фолклорни области чрез изпълненията на:


• Петя Панева - „Гласът на България“ с песните на Добруджа;

• „Гласът на Родопите“ -Николай Славеев;

• Илия Луков - „Гласът на Пирина“;

• Светлин Миланов- с песните от Северняшкия край;

• Жечка Сланинкова - „Славеят на Странджа планина“;

• Димитър Лукарски- представящ магията на Шоплука;

• Тракийската народна певица Дарина Славова;

• Мъжка фолклорна група „Змей горянин“;

• Народен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив;

• Народния оркестър при Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, формация „Фолкреактор”, гайдарски състав „Войводите”, тъпаните на Формация „Тропангелес”, Иван Йосифов и Петър Иванов.

• Ще почувстваме магията на българските народни танци, пресъздадена от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра", танцов състав "Хемус", студентски ансамбъл "Зорница", танцов ансамбъл "Средец", Фолклорен танцов ансамбъл "На мегдана", танцов клуб "Мойто либе", танцова школа "Нанков", танцов клуб "Хорце, винце и още нещо...".


Сценарист и продуцент: Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА „Мездра“, Солист: Елеонора Бутакова, Сценограф: Денис Иванов Светлинни ефекти – Дани Лазер Шоу.


Концерт-спектакълът ще се състои в зала 1 на НДК-София от 19:30 часа.


Вижте още

Снимката на 23 март 2023 година

50 хиляди бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация- Видин с полицейски ескорт. Те са получени от печатницата на Българската народна банка от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. 153 800 хартиени бюлетини за предстоящите..

публикувано на 23.03.23 в 18:10

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници , които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза..

публикувано на 23.03.23 в 15:44

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана . Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом.  "Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от..

публикувано на 23.03.23 в 15:07

Ружинци прави пролетен бал

Пролетен бал ще се проведе в село Ружинци , съобщиха от общината. Балът е традиционен, но заради ковид пандемията две години не го провеждахме, уточни кметът  Александър Александров : "По идея на общинското ръководство и на Народно читалище "Христо Ботев" в Ружинци за поредна година се опитваме да организираме пролетен бал, който преди..

обновено на 23.03.23 в 14:36

Авиационно пръскат срещу ларви на комари в община Лом 

От 24-ти до 26-и март, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом , съобщават от местната общинска управа. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на..

публикувано на 23.03.23 в 12:03
Снимката е илюстративна

Обявиха обществени поръчки за пътни знаци и полагане на маркировка

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4..

публикувано на 23.03.23 в 12:00

Изложение на местни продукти ще се проведе в Монтана

Изложение на местни продукти  ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана . Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  В Монтана ще бъдат представени..

обновено на 23.03.23 в 10:05