Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места
86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци. 


След като историята на жената достига до медиите, в социалните мрежи последва вълна от коментари както на съжаление, така и на възмущение. Публикациите за нея будят състрадание у много хора, но мнозина изразиха и негодувание от това, че тя работи в здравния сектор на такава възраст. Според мениджъра на монтанската болница Владимир Минчев, хората роптаят неоснователно.


"Това са хора, които не са се сблъсквали с нея, най-малкото. Защото тя съвсем не е най-възрастният лекар при нас. При нас началник на отделението по кардиология е проф. Младен Григоров, който е на 86 години и смея да твърдя, че и той, както и тя са с всичкия си, както се казва. Професор Григоров е доайенът на кардиологията в България. Всички учебници по кардиология, по които днес се обучават студентите по кардиология са негови. Както той, така и тя, си вършат нещата както трябва и въпреки възрастта си... Самият факт, че д-р Цветкова работи във филиала на Спешна помощ, това трябва да е красноречиво колко тя все още може да дава адекватно лечение, защото при бързата помощ, знаете, там нямате право на грешка... Аз категорично заявявам, че няма и не би следвало да има съмнения относно нейните качества като лекар."


Д-р Цветанова, както посочва Владимир Минчев, е съвестен лекар. Същата оценка за себе си дава и самата тя. В дългогодишната си практика има натрупани много спомени, повечето от които приятни. Казва, че се възмущава от хорските коментари и негодувание. Не иска да я приемат като просяк, защото не е такъв. Себе си описва като борбена жена, която прави необходимото, за да осигури добро бъдеще на внука си. 


"Не искам и една стотинка, аз не съм просякиня и не съм и помисляла някой да ми дава нещо. Аз споделих на една визитация в болницата, че съобщиха за двама лекари - единствените в България, които са на по 80 години и още работят. Аз само казах, че съм на 86, пък за мен никога не е писано нищо. Това е цялата работа. И сега стана голяма работа. Не искам нищо, детето ми не страда. Но аз работя на три места, наистина. Но мога ли да не работя, като майка му почина преди две години и той е единствено дете? Има баща, те не са имали граждански брак с майка му, той си е в София, ние сме си в Монтана. Аз си издържам детето, то не страда за нищо. Има си всичко... Аз не страдам от това, че го гледам. Изкарвам достатъчно пари, на него му отпуснаха и пенсия. Нито е гладно, нито е жадно"- разказа за Радио ВИДИН Латинка Цветанова.


Тя казва, че ще работи докато може. Защото това я поддържа жива. А на критиката отговаря шеговито.


"Аз обичам хората, обичам и болните. Никога не съм се отнесла лошо с болен, загрижена съм. Ако се съмнявах в моята работа, да съм напуснала."


Д-р Цветанова разказва още, че работата си работи с удоволствие, въпреки че понякога е натоварено. Единственото, което ѝ липсва е не почивка, а повече време с внука ѝ.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10